23948sdkhjf

NKT tester bølgeenergi-kabler

Bølgeenergi kan blive den næste globale energitrend.

Det vurderer kabelproducenten NKT, der derfor har kastet sig over udvikling og test af et 1 kV og et 24 kV kabel – specielt designede til det hårde og maritime miljø bølgeenergianlæggene skal begå sig i.

Kablerne testes lige nu i et pilotprojekt i Norge i samarbejde med det svenske bølgeenergi-selskab Waves4Power.

- Potentialet i bølgeenergi er meget stort, og som en af verdens førende kabelproducenter er det naturligt, at vi indgår partnerskaber med de innovatører, som driver udviklingen af bølgeenergi. I NKT forsøger vi altid at gå forrest og udvikle kabler, der møder fremtidens behov for effektiv og bæredygtig energitransmission. Derfor er det også oplagt at være med som partner i dette ambitiøse projekt, siger Frida Norrbom Sams, Executive Vice President og Head of Applications, der omfatter lav- og mellemspændingskabler i NKT.

Specielt udviklet til projektet
NKT har specielt til projektet i Norge udviklet et 1 kV og et 24 kV eksportkabel, der transporterer strømmen fra bølgeenergianlægget ind til land. De udmærker sig især ved fleksibilitet og holdbarhed.

- Det nye 1 kV-kabel er ekstremt dynamisk og kan holde til de mange bøjninger, som bølgerne konstant genererer, og er udviklet med baggrund i vores erfaring fra fleksible industri- og universalkabler. Kablet har en kerne af tre kobberledere og lav mekanisk friktion. I forhold til normale offshore-kabler har kablet ikke en skærm, men er forstærket med aramid-garn. Det betyder, at kablet er meget fleksibelt og modstandsdygtigt, forklarer Frida Norrbom Sams.

I juni 2017 blev Waves4Powers anlæg koblet til det lokale norske elnet og leverede de første kW, da det semidynamiske 24 kV eksportkabel blev tilsluttet.

Kablerne er udover live-testen også ved at blive testet i højspændingslaboratoriet hos RISE Institute of Sweden i samarbejde med Chalmers Tekniska Högskola.

Om Waves4Power 

Den svenske virksomhed Waves4Power har i samarbejde med partnere som NKT, Siemens, Jotun, Parker og Petronas udviklet et bølgekraftanlæg, der testes ud for den norske nordvestkyst. 

  • Anlægget består af en bøje med et indbygget stempel, som genererer energi fra bølgernes bevægelse.
  • Det dynamiske 1 kV-kabel fra NKT transporterer herefter energien til en collection hub med en transformer.
  • Her bliver strømmen hævet til 22 kV, så energien kan integreres i det norske elnet.
  • Den producerede energi transporteres fra transformeren til land via et semidynamisk 24 kV kabel fra NKT.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078