23948sdkhjf

Innovation fik luft under vingerne i Bordeaux

En dansk delegation af repræsentanter for innovationsmiljøet har på en studietur til Bordeaux i Frankrigs fået et blik for, hvor langt industri og vi­den­­samfund i samspil kan nå. 

Programmet bød på en række besøg på højteknologiske virksomheder samt på en master­uddan­nelse på Université de Bordeaux. 

Den danske delegation talte repræsentanter for Dansk Materiale Netværk (DMN), Styrelsen for Institutioner og Uddannelse, Teknologisk Institut samt innovations­net­værket Inno-Pro, der er for små og mellemstore virksomheder med højtek­nologiske produkter. 

Et besøg med flere dagsordener
Formålet med turen var overordnet at få det danske innovationssystem til at spille sammen med resten af Europa, lære af hinanden samt at bringe de danske klynger med fokus på materialer og produktion i spil over for en europæisk materialedagsorden.

Også de danske klyngers mulighed for at møde lokale, franske klynger med spændende projekter inden for materialer var på programmet.

Enedlig var EUs Smart Specialisation-program (RIS3-strategier), hvis hensigt er at styrke regioner ved at satse nicher og innovative strategier, i fokus.

Virksomheder i Grand Cru
Delegationen besøgte en række franske virksomheder med en yderst spæn­­dende materialedagsorden. En af dem er ElorprinTec, der er et af verdens føren­de viden­centre inden for printed electronics. Centeret har et særligt set-up, hvor industripartnere har mu­­lig­heden for at købe sig adgang til de yderst avancerede faciliteter.

Der blev aflagt besøg hos Canoe, der er et forsknings- og teknologicenter, som arbejder med ud­vik­ling af kompositter og avancerede materialer. Her så danskerne blandt andet syntese af graphen, spinding af kulfibre samt fremstilling af termoplastiske, kulfiberarmerede kompositter. Centeret har til for­mål at understøtte industriel produktion gennem udvikling af nye materialer og nye frem­stil­lings­pro­ces­ser samt test af materialer. 

Hos Stelia Aerospace Composites, der produceres en lang række kom­ponen­ter til fly, så delegationen blandt andet på automatisk op­læg­ning af kompositter til anvendelse i fly. 

Strikkemaskine til kompositter
Det sidste besøg på studieturen gik til RT2I, en unik SMV med speciale i at fremstille tredim­ensionale kompositter. En yderst speciel teknologi, som er baseret på at strikke fiberdelen af en komposit på en konventionel, men modificeret strikkemaskine. Den strikkede fiberdel gen­nem­vædes efter­følgende med resin ved hjælp af avancerede teknikker. Teknologien er velegnet til at fremstille få ensartede emner i store styk­tal. 

Foruden et indblik i samarbejdet mellem industri og videnmiljø har den danske delegation fået en lang række gode kontaktmuligheder med hjem, som der uden tvivl vil blive arbejdet videre med som grundlag for et fremtidigt samarbejde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093