23948sdkhjf

Pincetter i produktionen er fortid

Hvis ikke GN Hearing havde valgt at investere stort i robotter i den specialiserede produktion i Sydsjælland, havde man mistet arbejdspladser i Danmark.

Når GN Hearing sprøjter millioner og atter millioner af emner ud på fabrikken i Præstø, står størrelsen på plastdelene i skærende kontrast til de store maskiner, der fylder hallerne i den sydsjællandske by.

Ansatte udstyret med pincetter er fortid. Pincetternes håndtering af det minimalistiske er afløst af et imponerende antal robotter, der med tvingende nødvendig præcision støber millioner af plastemner til høreapparater.

GN Hearing i Præstø producerer de mest avancerede plastikdele til GN’s supply chain på verdensplan. Og det er robotterne, der er den direkte årsag til, at fabrikken og ikke mindst medarbejderne stadig - efter knap 50 år - arbejder på højtryk i Danmark.

Komponenterne og forstærkerne til høreapparaterne, som er fabrikkens speciale, er nemlig i dag så små, at medarbejderne ikke længere kan producere dem med pincet og loddekolbe. Robotterne har med andre ord reddet arbejdspladserne i en del af Danmark, som erhvervslivet normalt ikke flokkes om.

Danmark leverer kvalitet
Det set up er man med god grund stolte af hos GN Hearing. For havde det ikke været for de dygtige medarbejdere og en ledelse, der forstår at møde markedet forud for dets behov, var produktionen for længst røget udenlands.

En del af GN Hearings produktion ligger i Kina, mens fabrikken her i Præstø producerer 35-40 procent af al plast i GN Hearings høreapparater. Alligevel har I ikke valgt at flytte hele produktionen til Asien. Hvordan kan det være?

- Det er på grund af den kvalitet, vi leverer i Danmark. Vi har aldrig fundet udenlandske underleverandører, der kan producere de mest komplekse komponenter, der bruges i vores supply chain. Vores dygtige danske medarbejdere holder produktionen i Danmark, forklarer fabrikschef Morten Andersen.

Investering i robotter er som sagt også en af opskrifterne på succes. Siden GN Hearing introducerede robotter i produktionen, er antallet af fejl faldet til et minimum.

- Det hænger i høj grad sammen med, at komponenterne ikke længere er i menneskehænder, og at pincetterne er væk. De sled og kunne ridse værktøjerne. Et slidt værktøj betyder nedetid. Og nedetid har indflydelse på time to market. Hvis ikke vi kan levere i et vist tempo, så er vi ikke dygtige nok, siger Morten Andersen.

Imponerende set up
Et imponerende set up af maskiner fra Arburg og Wittmann Battenfeld mikrosprøjtestøber systematisk i hallen. Dagen er ved at lakke mod enden. Fire plastmagere gør klar til morgendagens produktion. Der forberedes de rette batch med de rette farver. Råvarer, der kvalitetskontrolleres af de seks-syv kvalitetsfolk, man har ansat i Præstø.

Kvalitet betyder alt. Faktisk er de så dygtige til kontrol i Præstø, at al granulat, der bruges til GN Hearings produktioner i Kina, først kommer en tur forbi Præstø. Her kontrolleres polymererne, og batch farves ind, før de igen shippes ud til Asien.

- Det kan lyde omstændeligt, men det er nødvendigt. Der stilles høje krav til medical devices, og Danmark kan håndtere de krav. Vi har brændt fingrene ved at forsøge at få underleverandører i Kina til at leve op til kravene. Vi kan simpelthen ikke stole på, at de helt specielle, sofistikerede emner kan håndteres derude, siger Morten Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143