23948sdkhjf

Ny platform opdager vandspild før kunden gør

- Vi er blevet sådan nogen, der ringer og fortæller at noget af galt

Kamstrup har længe været kendt i hele verden for sine løsninger til måling og styring af energi- og vandforbrug.

Nu har den danske målerproducent slået et nyt brød op: En analyseplatform, der gør Kamstrups kunder i forsyningssektoren bedre i stand til at styre deres distributionsnetværk og sætte effektivt ind over for spild og uforudsete hændelser i forsyningsområdet.

- Vi ved, at der er et rigtig stort optimeringspotentiale på knap 10 mia. kroner årligt ved at digitalisere forsyningen og anvende data i større udstrækning. Derfor har udvikling af nye analyseværktøjer været et naturligt næste skridt i udvidelsen af vores produktportefølje, siger Kim Lehmann, der i starten af 2018 tiltrådte som CEO i Kamstrup.

De to første produkter målrettet vandforsyningerne hedder henholdsvis Incidents og Water Intelligence og er testet i samarbejde med Assens Forsyning.

Overblik over vandspild og lækager
Vandforsyninger vil nu kunne få en betydelig merværdi ud af de opsamlede målerdata fra de fjernaflæste vandmålere. De bliver nu automatisk organiseret, visualiseret og analyseret – uden at det kræver andet end nogle få klik.

- Forsyningernes medarbejdere kan dermed få et meget præcist overblik over vandspild og lækager i netværket. De vil kunne følge udviklingen i deres ledningsnet tæt - og de vil få alarmer om tekniske hændelser eller uregelmæssigheder automatisk, siger Kristian Rokkjær, Head of Product Management, Water Solutions hos Kamstrup og uddyber:

- Man fjernaflæser forbrugsmålerne, enten via Drive-by eller via fastmonterede antenner. Water Intelligence laver løbende beregninger af det samlede forbrug målt hos slutbrugerne og sammenholder det med det udpumpede. Dermed kan man lave en automatiseret vandbalance, der løbende viser vandspildet i hvert distrikt. Afhængig af aflæsningsfrekvensen kan man også udlede indikationer på, hvilken type vandspild det er.

Langt analyse og udviklingsarbejde
Forud for lanceringen af de første analyse-produkter ligger der et langt udviklingsarbejde. Kamstrup har, ved siden af sin traditionelle arbejdsstyrke, rekrutteret sit eget korps af specialister med særlige kompetencer inden for dataanalyse.

Disse eksperter i data og dataanvendelse har samarbejdet med en række udvalgte forsyningsselskaber om at analysere store mængder målerdata og dermed designe de nye produkter. 

Et af de forsyningsselskaber er Assens Forsyning. Her hentes data fra selskabets fjernaflæste målere via et lukket, krypteret radiosystem ind til Assens Vands kommandocentral via en stor hovedantenne.

Vandforsyningsnettet i Assens har en fysisk struktur, der gør brugen af analyseplatformen ret oplagt. Det er sektionsopdelt – man kan altså måle både vand-indtag og forbrug i hver enkelt sektion ganske præcist.

- Nu måler vi forbruget i hele netværket time for time, og Kamstrup har leveret software, der gør, at vi får en alarm, hver gang der sker noget med forbruget ude i sektionerne, der ikke ligner det sædvanlige, siger Anne Lyndorff Hovmøller, civilingeniør og teamleder for vanddelen af Assens Forsyning.

Vi er blevet sådan nogen, der ringer
- En vandforsyning er jo normalt sådan en størrelse, som man kun ringer til, når tingene ikke virker. Når der kommer brunt vand ud af hanen. Når der er brud på ledningen, siger Anne Lyndorff Hovmøller.

Men sådan er det ikke længere i Assens. Her er vandforsyningen ikke længere primært kendt som der, hvor man ringer hen og klager.

- Tværtimod – siden Assens Vand i 2015 tog en beslutning om totalt at overgå til en intelligent vandmåler-løsning er forsyningsselskabet i stigende grad blevet kendt som dem, der ringer og fortæller forbrugerne, at noget er galt og bør undersøges – før de selv opdager noget, fortæller Anne Lyndorff.

Vand først – senere varme
Det er ikke nogen tilfældighed, at det netop er arbejdet med at begrænse vandspildet, der er i fokus for den første lancering af Kamstrups nye analyseplatform til vandforsyningerne.

Europæiske statistikker viser, at vandspildet i mange lande er ganske stort – i flere tilfælde på 20 pct. eller mere. Det kan nemlig være en stor udfordring at overvåge et ofte gammelt og vidtforgrenet ledningsnet, som desuden ligger skjult nede i jorden og derfor sagtens kan være fyldt med uopdagede utætheder, så det dyrebare vand løber ud i jorden.

I mange år har det således været svært for vandforsyninger over hele verden at sikre, at mest muligt vand ender det rigtige sted – altså i vandhaner, vaskemaskiner og cisterner hos de forbrugere, der også betaler for vandet.

- Ved at kombinere intelligent måleteknologi, fjernaflæsning og vores nye analyseplatform kan et vandforsyningsselskab faktisk blive meget klogere på sit eget distributionsnetværk – uden at skulle ud i omkostningstunge opgravninger, siger Kristian Rokkjær.

Kamstrup har indtil videre haft så stor succes med sin analyseplatform, at man nu udvider lidt.

- Vi har et lignende værktøj til fjernvarme på vej, fortæller han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078