23948sdkhjf

Militære ordrer kræver teknik og tålmodighed

Terma har været en succesrig leverandør til både F-16-flyene og nu til F-35. Topdirektør Jens Maaløe har annonceret sin afgang i starten af 2019. Her fortæller han, hvad der skal til for at blive en international leverandør til militærindustrien

Hvad skal der til for at blive leverandør til den militære industri?
- Man skal have adgang til dygtige teknikere og ingeniører, og det har vi heldigvis. Det har også været vigtigt for os, at vi har haft et tæt samarbejde med det danske forsvar. Den danske kunde er vigtig som reference. Ellers ville vi aldrig have kunnet levere så meget til det amerikanske forsvar. Det gælder blandt andet vores selvbeskyttelsessystem til fly, som kan detektere fremmede missiler og kan vildlede missilerne, så de ikke rammer flyet.

Skal man være meget specialiseret for at levere til den militære industri?
- Ja, det skal man. Vi har været ekstremt nichefokuserede. Sagt lidt populært: Hvis vi ikke kunne blive verdens bedste på et område, så har vi valgt at trække os ud hurtigst muligt. Vi har haft succes på nogle få afgrænsede områder som selvbeskyttelse, radar og kommando- og kontrolsystemer.

Hvordan skete gennembruddet for Terma inden for militært materiel?
- Det startede med ordrer til F-16-flyene under min forgænger Johannes Jacobsen. I samme periode fik vi ordrer på den danske flådes kommando- og kontrolsystemer. Det har siden givet mange ordrer i udlandet.

I din tid har Terma gennemgået en internationalisering med kontorer flere steder i udlandet. Hvorfor det?
- Det er en forudsætning for, at vi har kunnet overleve. Selv om det danske forsvar er en vigtig kunde, så vil vi ikke kunne leve af det alene. Derfor har vi oprettet kontorer i blandt andet Singapore, Forenede Arabiske Emirater, Indien og USA.

Er det fordi, der er tale om meget følsomme systemer?
- Ja, det er meget følsomt for vores kunder. Vores systemer styrer våbnene på hans krigsskibe, og han vil gerne have, at den hemmelige del af systemet ligger i hans eget land. Når det gælder USA, så producerer vi grundmodellen her i Danmark, men måden den bliver sat sammen på i USA, kender vi ikke her.

Hvilken form afleverer du Terma i, når du går af?
Generelt er Terma i god gænge. Vi er blevet fordoblet i min tid som direktør.

Er der for få danske virksomheder, der søger mulighederne inden for den militære industri?
- Ja, det er der. Der er mange, der har den tekniske ekspertise til at kunne gøre det. Der er jo også flere eksempler på små virksomheder, der gør det. Man skal bare være forberedt på, at det at producere til den militære industri kræver meget af virksomhedens kvalitetssystemer. Samtidig kræver det tålmodighed og kapital, for det kan sommetider tage flere år at få ordrer hjem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078