23948sdkhjf

Batteristyring med kurs mod globalt marked

Produktionen af elektriske køretøjer begynder nu at vokse eksponentielt i et tæt parløb med produktionen af batterier. Danmark producerer hverken elbiler eller batterier, men en lille virksomhed fra Smørum er i fuld gang med at udvikle en nøglekomponent til fremtidens elektriske transport: Batteristyring.

- Jeg er ret sikker på, at vi teknologisk er på rette spor, for man kan ikke bruge lithium-ion-batterier uden styring, siger adm. direktør Lars Barkler fra Lithium Balance, der er en af to konkrete cases i årsrapporten ’Energi18’ udgivet af Innovationsfonden, EUDP og Dansk Energis Elforsk-pulje.

Som en del af sin rejse mod verdensmarkedet trækker Lithium Balance på en række offentlige støttepuljer herunder bl.a. EFP/EUDP, Innovationsfonden og Elforsk. Til en start var Lithium Balance med i projekter drevet af universiteter og videncentre, og ifølge Lars Barkler gav det et godt netværk for den lille virksomhed, der havde blot to ansatte, da han blev direktør i december 2007.

Ved at være til stede og tilbyde forskerne et kommercielt perspektiv har Lithium Balance gjort sig interessant – og snebolden ruller. Lithium Balance har fået større muskler og de seneste år har vækstvirksomheden sat sig i spidsen for en række F&U-projekter. I dag har Lithium Balance over 30 ansatte, omsætter for et tocifret millionbeløb og leverer en årlig vækst på 30-40 procent.

- Støtten fra forskningsprogrammerne har været ret afgørende for os. Da vi startede, var der næsten ikke noget marked for elektriske køretøjer, og med finanskrisen var det svært at få funding fra investorer. Med støtten kunne vi fortsætte udviklingen og komme i front med en teknologi, som de store spillere på verdensmarkedet har brug for, siger Lars Barkler.

Lithium Balance sælger nu batteristyringssystemer og er begyndt at tjene penge, men hvis virksomheder skal forblive i front og fortsætte sin vækst, så er det ifølge Lars Barkler afgørende at investere yderligere i teknologiudvikling og nye produkter.

Derfor forfiner Lithium Balance sin styringsteknologi med støtte fra EUDP, arbejder med styring af flow-batterier med støtte fra Innovationsfonden og udvikler på solcelle/batteri-styring med støtte fra Elforsk. Lithium Balance drager dermed fordel af de forskellige indgangsvinkler, programmer tilbyder bl.a. i forhold til teknologisk modenhed på støttetidspunktet.

- Vi tjener ikke styrtende med penge endnu, men det er afgørende at forcere indsatsen. Alle taler om elbiler og lagring nu, og vinderteknologierne er ved at blive defineret netop i disse år. Vi er stadig små, så vi skal være i front på teknologi, siger Lars Barkler, der sammen med nye og gamle investorer – inklusive ham selv – udvikler på hele batteripakker. Forventningen er, at de kan lanceres til næste år.

Artiklen er bragt i samarbejde med Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078