23948sdkhjf

Millioner til danske rumteknologier

ESA har sammen med Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt Innovationsfonden tildelt 17 millioner til udvikling af nye teknologier inden for rumerhvervet. Se hvem der har fået pengene

Kompakte stjernekameraer, bedre og billigere afprøvninger af satellitantenner med droner eller skibsruter, der sparer brændstof og reducerer udledninger ved hjælp af satellitdata.

Støttemodtagerne af midlerne fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA) til udvikling af rumbaseret teknologi spænder bredt.

En af modtagerne er den lille virksomhed Space Inventor fra Aalborg, som denne gang har fået støtte til at udvikle en ny optisk laser til kommunikation på nanosatellitter. Space Inventor deltager også sammen med den store danske rumvirksomhed Terma Space i et andet udviklingsprojekt om nanosatellitter, som har fået støtte i år. Projektet vil udvikle kompakte stjernekameraer, som passer ind i en nanosatellit.

Rumområdet og det maritime område er tæt forbundet. Danmarks største udviklingsorganisation inden for vand, DHI, har i år sammen med flere partnere modtaget støtte fra ESA. Støtten går til at demonstrere, at skibe kan spare brændstof og reducere udledninger ved at sejle efter mere optimale ruter fastlagt af modeller, som bruger aktuelle data fra satellitternes overvågning af havstrømme, bølger og vandstand. Projektet er blevet støttet i tidligere faser, og demonstrationen skal fjerne den sidste barriere for et kommercielt salg.

Også en dronevirksomhed har fået støtte i år. QuadSAT, som kommer fra droneklyngen i Odense, udvikler en ny form for droneplatform. Platformen skal give mulighed for en bedre og billigere afprøvning, kalibrering og typegodkendelse af satellitantenner til skibe, biler og fly. Dronen skal simulere bevægelsen af forskellige transportmidler som skibe, fly og biler.

Oversigt over støttemodtagere

Ansøger Projekttitel Støtte fra ESA (mio. euro) ESA teknologiprogram
Terma On-board software architecture demonstrator 400.000 GSTP
Rovsing Re-use of ESA owned EGSE 75.000 GSTP
Quadsat Unmanned arerial system for antenna perf.eval 250.000 Artes
Terma T3 - Compact star tracker 345.000 Artes
Space Inventor Laser satcom 529.000 Artes
DHI Global seas demonstration proposal 500.000 Artes
DTU Space Captic 232.000 Artes

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078