23948sdkhjf

Bølgen af nye og avancerede teknologier kan løfte danske virksomheder

Fremtidens avancerede teknologier, som er godt på vej, giver danske virksomheder nye vækstmuligheder. Men det kan også være en trussel for de virksomheder, som ikke griber mulighederne i tide

Hver tredje danske fremstillingsvirksomhed bruger slet ikke fremtidens avancerede teknologier som fx robotter, 3D metalprint, avanceret digitalisering og avanceret materialeteknologi, og mindre end hver tiende fremstillingsvirksomhed benytter mere end tre, fire eller alle avancerede fremstillings-teknologier. Det viser en rundspørge som Teknologisk Institut har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danske virksomheder. Derved går de danske fremstillingsvirksomheder glip af muligheder for at forbedre konkurrenceevnen internationalt. 

- Der er en bølge af nye og avancerede teknologier på vej, som giver nye muligheder til danske virksomheder. Der er et stort teknologisk potentiale for virksomhederne og vækstpotentiale for samfundet. Men det kan også være en trussel for de virksomheder, som ikke får grebet de nye muligheder i tide, siger direktør Mikkel Agerbæk, Teknologisk Institut. 

Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, tilføjer, at nogle teknologier er mere parate end andre og nogle udviklingsområder kommer måske til at gå hurtigere. For danske virksomheder er udfordringen at følge med. 

Avancerede teknologier accelererer 
I rapporten Teknologisk bølge skaber muligheder for danske virksomheder har Teknologisk Institut målt på fem indikatorer for brug af avanceret teknologi: 44 pct. bruger allerede robotter, 35 pct. benytter avanceret materialeteknologi, 17 pct. arbejder med avanceret digitalisering i produktionsapparatet, mens seks procent har indført kunstig intelligens og tre procent arbejder med 3D-metalprint. 

Blot en enkelt af de adspurgte virksomheder arbejder med alle fem avancerede teknologier. 36 pct. arbejder med én af teknologierne, mens 34 pct. svarer, at de ikke bruger nogen af de fem teknologier. 

Samtidig fremhæver rapporten at hastigheden for teknologiudviklingen – målt i antallet af patentansøgninger – accelererer for de avancerede teknologier. Sammenlignet med for 20 år siden er der udtaget 20 gange så mange globale patenter fra 1.700 til 35.000 patenter. 

Teknologierne i undersøgelsen:

  • Robotteknologi: 44 pct.: Bruges til produktion og kvalitetssikring. Fokus er nu bl.a. at kombinere sensor- og visionteknologier til robotter med kunstig intelligens, hænder og supersyn. 
  • Avanceret materialeteknologi 35 pct.: Fra tilpassede og specialiserede overflader til produktionsudstyr til fx sprøjtestøbning til løsning til forgasningsanlæg, katalytiske processor, komponenter til brændselsceller og nye brændstofteknologier. 
  • Avanceret digitalisering 17 pct.: Med nye, digitale teknologier er det muligt at opnå store forbedringer i effektiviteten og få helt nye muligheder for udvikling af produkter, services og forretningsmodeller. 
  • Kunstig intelligens. 6 pct.: Udgøres af forskellige avancerede teknologier, der kan afkode, analysere og tage selvstændige beslutninger, ved hjælp af fx maskinlæring, neurale netværk og optimerende teknologier. Teknologien bliver mere og mere raffineret og bliver inkorporeret i flere og flere anvendelser. 
  • 3D metalprint: 3 pct.: Mulighederne for 3D printning af emner er eksploderet – fra specialiseret produktionsudstyr til egentlig produktion af emner.

 

Undersøgelsen Teknologisk bølge skaber muligheder for danske virksomheder fra Teknologisk Institut omfatter et repræsentativt udsnit af virksomheder med mere end 10 ansatte og op til 1.000 ansatte. Interviewene med 526 ledere i danske fremstillingsvirksomheder er gennemført med hjælp fra Jysk Analyse A/S i februar 2018.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.349