23948sdkhjf

Nyt testcenter for elektronik får 31 millioner

Elektronik der ikke går ud eller går i stykker, når det er meget koldt eller vådt, bedre medicin og bioteknologi, samt universets fortid og byggesten. 

Det får danske forskere bedre muligheder for at udvikle og undersøge med bevillinger til tre nye forskningsinfrastrukturer med Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Aalborg Universitet i spidsen. 

X-Power:
X-Power, er et nyt nationalt center for pålidelighedstest af effektelektronik, modtager 31,15 millioner kroner. 

Det giver mulighed for test og analyse af fejlmekanismer i effektelektroniske systemer og komponenter. Det vil eksempelvis blive muligt at teste effektelektroniks pålidelighed i forhold til forskellige stressfaktorer såsom temperatur, fugt, vibrationer og el-net-grænseflader. 

X-Power er et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af Syddansk Universitet, Force Technology, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet. Centret placeres ved Aalborg Universitet og med afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg. 

Embion:
Der gives 30,76 millioner kroner til Embion, en forskningsinfrastruktur for cryo-elektronmikroskopi på biologiske materialer. 

Teknologien muliggør bestemmelse af strukturer af store biologiske molekyler såsom proteiner, RNA og DNA. Samtidig baner den vejen for udvikling af proteinbaserede lægemidler samt udvikling i produktion af fødevarer, grøn kemi, industrielle enzymer samt nye proteinbaserede materialer. 

Embion er et samarbejde ledet af Aarhus Universitet med deltagelse af Københavns Uinversitet, Syddansk Universitet og Statens Serum Institut. 

CERN-Up:
CERN-UP, som er en opgradering af faciliteterne til eksperimenter med dansk deltagelse på CERN – Det Europæiske Center for Højenergifysik, tildeles 1,2 millioner kroner. 

CERN er i øjeblikket i gang med en større opgradering – især af flagskibet, den 27 km lange Large Hadron Collider, som forventeligt står på indtil år 2025 og finansieres af CERN's medlemslande. Når opgraderingen står færdig, så er det forventningen, at der kan laves målinger, der gør os klogere på, hvad de ukendte 95 procent af stoffet og energien i universet egentligt består af. 

CERN-Up er et samarbejde ledet af Københavns Universitet med deltagelse af Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

X-Power, Embion og CERN-UP er alle finansieret af Puljen til Forskningsinfrastruktur på baggrund af Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063