23948sdkhjf

Danmark vil suspendere våbeneksport til Saudi-Arabien

I lyset af flere kritiske sager vil udenrigsministeren stoppe våbeneksport til ørkenstaten Saudi-Arabien

Danmark trækker en streg i sandet og sender nu et signal om, at grænsen er nået. Det sker ved at suspendere godkendelser af våbeneksport til Saudi-Arabien.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

- Saudi-Arabien spiller helt tydeligt en negativ rolle. Jeg mener, at det er på tide, at vi sender et klart signal også fra europæisk side om, at nu er grænsen er nået, siger Anders Samuelsen (LA).

Han håber, at flere EU-lande vil følge. Tyskland og Norge har allerede stoppet eksporten, mens USA fortsat eksporterer for mange hundrede milliarder. Frankrig har afvist at følge efter.

Beslutningen er truffet i lyset af den fortsat bekymrende situation i Yemen, sagen vedrørende den saudiske journalist Jamal Khashoggi og nylige drøftelser blandt EU's udenrigsministre i mandags.

Senest har Saudi-Arabiens udenrigsminister afvist alle anklager om, at landets kronprins har været involveret i drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Helt formelt indstiller Udenrigsministeriet nu godkendelserne af våbeneksport og dual-use produkter, der har både en civil og militær anvendelse som eksempelvis overvågningsudstyr.

Der blev givet ti anbefalinger til eksport fra Udenrigsministeriet i 2017, men det står ikke umiddelbart klart, hvor mange penge der omsættes for, eller om det er med tilbagevirkende kraft.

Trods Danmarks størrelse tror ministeren, at det kan spille en rolle.

- Jeg tror, at et lille land som Danmark kan spille en markant rolle. Det har vi set senest i forhold til Iran, hvor vi fik en bred koalition af lande og amerikanerne til at bakke os op.

- I Danmark har vi udtrykket "mange bække små gør en stor å", og det er tilfældet her. Vi er nogle af de første, der træffer beslutningen, tyskerne har sendt samme signal. Jeg tror, at det kommer til at brede sig, siger ministeren.

Menneskerettighedsorganisationer har vedvarende kritiseret Saudi-Arabien for dødsstraf, fængslinger af menneskerettighedsforkæmpere, undertrykkelse af kvinders rettigheder og manglende ytringsfrihed.

Spørgsmål: Hvorfor sker det nu?

- Det sker på baggrund af en række sager, senest drabet på Khashoggi, samt den rolle de spiller i Yemen. Jeg mener, at tiden nu er til at trække en streg i sandet, siger udenrigsministeren.

Han har ikke taget stilling til, om der kommer flere sanktioner på et senere tidspunkt.

Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen er ansvarlige for at beslutte, hvorvidt der skal udstedes tilladelser til, at danske virksomheder kan eksportere henholdsvis våben og dual-use produkter.

Udenrigsministeriet indgår som høringspart.

I forvejen har alle Folketingets partier 9. november vedtaget, at det skal være sværere at få tilladelse til at eksportere internetbaseret overvågningsudstyr til lignende stater.

/ritzau/ 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125