23948sdkhjf

Nej, du bliver ikke overvåget via din elmåler

Kendt musiker skaber skræmmebilleder af fjernaflæste elmålere

I 2020 skal samtlige af landets gamle elmålere være udskiftet til nye fjernaflæste målere. Den udskiftning er godt i gang, og i skrivende stund er cirka 2,2 millioner af de omtrent 3,3 millioner danske elkunders målere skiftet ud.

Det er dog ikke alle, der er lige tilfredse med de nye smartmeters. En af modstanderne er musikeren Klaus Kjellerup, der står bag de to danske popgrupper Tøsedrengene og Danser med drenge. Han har oprettet en Facebook-gruppe med over 3.600 følgere.

Via gruppen har han flere gange påstået, at de fjernaflæste elmålere kan bruges til at overvåge forbrugeren; at de kan blive hacket af indbrudstyve; at de fører til en højere elregning og at de er sundhedsskadelige.

Alle fire postulater, som mandag morgens TjekDet har sat sig for at undersøge.

Overvågning og stråling
Ifølge Klaus Kjellerup ved dit elselskab, hvornår du rister brød, børster tænder og hvad du ser i fjernsynet. Det er dog ikke korrekt, fortæller Per Sieverts Nielsen, seniorforsker ved DTU. Faktisk er elselskaberne ret ligeglade med, hvad du bruger din strøm til. De er kun interesserede i, hvor meget strøm du bruger, fortæller han.

- Måleren indsamler data til, at elselskabet kan udskrive en regning til forbrugeren. Elmåleren kan så være indstillet til, om den skal indsamle uge-, time- eller kvartersdata, afhængigt af, hvor meget data elselskabet vurderer er nødvendig for at udskrive regningen. Det er de data, de indsamler, siger han.

En anden påstand er, at den trådløse måler er sundhedsskadelig for beboerne i huset. Klaus Kjellerup skriver, at der er helbredsskader ved strålingen fra måleren, og at det i nogle tilfælde kan forårsage kræft

Professor og overlæge på onkologisk klinik ved Rigshospitalet Christoffer Johansen fortæller, at det er usandsynligt, at de fjernaflæste målere skulle kunne forårsage kræft. Han siger for det første at der ikke er tale om stråling men et elektromagnetisk felt. Dernærst at eksponeringen af det elektromagnetiske felt rundt om måleren er så ringe, at man ikke mener, det kan fremkalde nogen som helst sundhedsmæssige problemer.

Det er også lykkedes for TjekDet at tilbagevise påstandene om, at elmålerne giver en højere elregning, og at indbrudstyve via målerne kan se, hvornår du ikke er hjemme, via måleren slå alarmen fra og tømme dit hus.

TjekDet har kontaktet Klaus Kjellerup for at få dokumentation for påstandene om de fjernaflæste målere. Det er ikke lykkedes.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078