23948sdkhjf

Teknologisk Institut opruster på Big Science

Nyt Big Science Center skal udvikle danske virksomheders muligheder for at samarbejde med store, internationale forskningsfaciliteter som CERN og ESS. Det oplyser Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Big Science er den populære betegnelse for store, internationale forskningsfaciliteter, hvis etablering og drift kræver en fælles international indsats. Danmark er medlem af en række europæiske Big Science-organisationer og som medvært på neutronfaciliteten European Spallation Source (ESS) i Sverige er Danmark for alvor ved at blive en Big Science-nation.

Teknologisk Institut har nu etableret et Big Science Center, som skal styrke Instituttets indsats i at hjælpe danske virksomheder med at høste værdien fra store, internationale forskningsfaciliteter såsom partikelacceleratoren CERN i Schweiz og neutronkilden European Spallation Source (ESS) i Sverige. Det nye center skal både hjælpe virksomheder, som kan blive potentielle leverandører til Big Science organisationerne, og virksomheder, som skal have lettere adgang til Big Science faciliteternes analyseværktøjer. 

- Der er stor prestige forbundet med at være vært for en facilitet af den kaliber, som kan understøtte de stærke nationale forskningsmiljøer. ESS er samtidig en stor investering for et lille land som Danmark, og det er derfor vigtigt, at dansk erhvervsliv får de bedste betingelser for at udnytte faciliteten – både som leverandører af højteknologiske komponenter og til at udnytte facilitetens analysemuligheder, siger Mikkel Agerbæk, direktør på Teknologisk Institut.

Nye analysemuligheder og synergieffekter

Danske virksomheder kan også få gavn af Big Science-faciliteterne ved at få lavet analyser med røntgen- og neutronteknikker. ESS, som pt. er under etablering i Sverige, vil blive verdens stærkeste neutronkilde, og f.eks. kan neutronerne trænge igennem metaller og detektere fejl som fører til metaltræthed i vindmøller og flykonstruktioner. I 2017 startede Teknologisk Institut en indsats rettet mod virksomheder, der ved at bruge de avancerede teknikker til at karakterisere deres materialer, kan opnå forbedrede produkter og processer.

Chef for det nye center bliver Nikolaj Zangenberg, som har erfaring som materialeforsker på Aarhus Universitet og gennem de seneste ti år på Teknologisk Institut har arbejdet direkte sammen med mange danske virksomheder. Han glæder sig til at udbygge indsatsen:

- Der er et globalt fokus på, at de store investeringer i Big Science-faciliteterne fører til innovation i erhvervslivet. Med ESS under opbygning tæt på Danmark, har vi en oplagt mulighed for at definere og udnytte synergierne mellem teknisk videnskab og industri på området, siger Nikolaj Zangenberg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093