23948sdkhjf

Virtuel lydboble med stort potentiale – se video

På Aalborg Universitet har forskere udviklet en teknik, der potentielt kan gøre hovedtelefoner overflødige. Ved at skabe forskellige lydzoner i samme rum kan personer lytte til forskellige lydspor uden at forstyrre hinanden.

Taewoong Lee fra Aalborg Universitet blev den 25. januar belønnet med Nordjysk Universitetfonds Innovationspris for sin særlige lyd-algoritme, der kan skabe isolerede ”bobler” af lyd. 

Nordjysk Universitets Innovationspris

Prisen er på 50.000 kroner og uddeles hvert år af fondens bestyrelse til en ph.d.-studerende, der anses for at have et stort potentiale for innovation inden for sit forskningsområde og som forventes at yde et væsentligt bidrag til at styrke Danmark som videnssamfund.

Der lægges særlig vægt på innovation, forretningsmæssigt potentiale og løsning af konkrete behov og problemstillinger i samfundet.

- Vores mål er at skabe forskellige lydzoner til forskelligt lydindhold i de samme omgivelser uden at bruge høretelefoner. Det kan gøres ved at styre en række højttalere, så det ønskede signal for hver zone høres uforvrænget, mens lyd fra andre lydzoner undertrykkes mest muligt. Det kalder vi lydzonekontrol, siger Taewoong Lee.

Forskeren og hans hold ser et stort kommercielt potentiale i lydzoner og er i gang med at tage patent på teknikken. For eksempel kan systemet bruges i biler, så børnene på bagsædet kan se film, mens forældrene hører radio på forsædet, eller i hjemmet, hvor flere beboere kan lytte til forskellig musik i samme rum uden at forstyrre hinanden. Teknikken kan også bruges til koncerter og på festivaler, hvor den kan forhindre lyd fra forskellige scener i at blande sig eller at forstyrre naboerne.

Innovationspris som springbræt

Tawoong Lee og hans forskerkolleger på Audio Analysis Lab ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi håber, at den ekstra opmærksomhed, som innovationsprisen giver, kan hjælpe dem med at udvikle teknologiens potentiale, så den kan blive brugt i lydindustrien.

- Da jeg først hørte, at jeg havde vundet prisen, troede jeg, at det var løgn. Men senere gav det mig mere tro på arbejdet, for det betyder, at folk anerkender det, vi arbejder med og ser potentialet i det, siger Taewoong Lee.

Du kan høre Taewoong Lee fortælle om sin forskning i lydzoner i videoen fra Aalborg Universitet her:

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095