23948sdkhjf

Få din robot på – exoskeletter giver ekstra kræfter i produktionen

Teknologisk Institut skal i samarbejde med tyske Fraunhofer IPA undersøge potentialet for exoskeletter i en række danske produktionsvirksomheder. Det oplyser instituttet i en pressemeddelelse.  

Danske produktionsvirksomheder er i disse år godt i gang med at automatisere, men det er ikke alle tunge arbejdsgange, der umiddelbart kan udliciteres til robotter. Derfor spås de såkaldte exoskeletter en lys fremtid som supplement til robotløsninger.

- De bliver blandt andet brugt i bilindustrien i udlandet, men vi mangler at se danske virksomheder tage teknologien til sig. Vi vil derfor sammen med vores tyske samarbejdspartner begynde at udforske potentialet for brug af exoskeletter i den danske fremstillingsindustri, siger Jacob Kortbek, sektionsleder hos Teknologisk Institut.

Ekstra muskler til tunge løft

Et exoskelet kan nærmest beskrives som et ekstra sæt muskler, der kan monteres uden på tøjet og dermed skåne led og muskler i forbindelse med tunge arbejdsgange. Det gør dem egnede til arbejdsprocesser med høj variation, som kan være vanskelige at automatisere med industri- eller logistikrobotter.

Undersøgelsen af robotskeletternes potentiale skal foregå i en række danske produktionsvirksomheder i løbet af foråret, og en af de virksomheder, der har sagt ja til at deltage, er DOT.  Hos DOT overfladebehandler man metal blandt andet ved varmforzinkning, og en af virksomhedens udfordringer er de tunge stålkonstruktioner, der skal hænges op og tages ned fra stativer.

- Stålkonstruktionerne kan veje alt fra 100 gram til flere ton. Til de helt tunge konstruktioner bruger vi selvfølgelig en truck, men varerne skal stadig håndteres manuelt på den ene eller den anden måde. Og det kræver hårdt fysisk arbejde, siger Lars Jensen, fabrikschef på DOTs fabrik i Vildbjerg.  

Derfor er hans fabrik begyndt at kigge nærmere på de kropsbårne robotter, for Lars Jensen vinker hellere end gerne farvel til medarbejdernes tunge løft.

- Stort set alt vores arbejde er manuelt. Hvis mine medarbejdere kan få en hverdag, hvor de ikke skal lave voldsomme løft flere gange om dagen, og det kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet, så er det bestemt et område, der skal kigges på, fortæller fabrikschefen.

Aktiviteten er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet, og det er ikke en tilfældig samarbejdspartner, Teknologisk Institut har fundet. Med tæt på 1000 ansatte og 40 års erfaring er Fraunhofer IPA et af Europas ledende forskningsinstitutter inden for robotteknologi og automation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11