23948sdkhjf

Mød Tengai, den fordomsfri robot fra HR

Med sine 41 cm og 3,5 kg er svenske Tengai med stor sandsynlighed den mindste rekrutteringsmedarbejder, du nogensinde kommer til at møde. Og spørger man virksomheden bag, det Stockholm-baserede Furhat Robotics, er hun også den, der har færrest fordomme.

Tengai er nemlig en vaskeægte ansættelsesrobot, som svenske rekrutteringsvirksomheder lige nu tester i forsøget på at gøre op med den diskrimination, hele 73 procent af svenske jobansøgere har følt sig udsat for.  

- Det tager typisk omkring syv sekunder at danne sig et førstehåndsindtryk og omkring fem til femten minutter for en rekrutteringsmedarbejder at træffe en beslutning. Det vil vi gerne udfordre, fortæller Elin Öberg Mårtenzon fra rekrutteringsvirksomheden TNG til BBC.

Skaber tryghed med menneskelig mimik

Den ubevidste bias kan medføre antagelser om en ansøgeres kompetencer baseret på ting som køn, race, alder, stemme og fremtoning, eller det kan opstå i den uformelle smalltalk før og efter jobsamtalen.

Men Tengai smalltalker ikke, hun stiller bare sine spørgsmål på samme måde og som regel i samme rækkefølge til alle ansøgere. Derefter skrives samtalerne ud, og resten af ansættelsesprocessen overlades til mennesker.

Furhat Robotics har brugt de sidste fire år på at udvikle Tengai. Dels har processen handlet om at skabe et menneskelignende ansigt, der efterligner udtryk og mimik, så jobansøgere kan føle sig trygge ved at blive interviewet af en robot. Dels har Tengai skullet fodres med data for at skabe en kunstig intelligens, der kan deltage kvalificeret i en ansættelsessamtale.

Efter måneders test er det planen, at Tengai skal begynde at foretage rigtige jobsamtaler til maj. Målet er, at robotten på sigt skal blive så dygtig, at hun selv vurderer, om ansøgere er kvalificerede til at gå videre i en ansættelsesproces.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078