23948sdkhjf

»Fuldstændig idiotisk«: Bitcoins strømforbrug er større end hele Danmarks

I princippet kunne man nedsætte strømforbruget ved bitcoin med mere end 99,99 procent.

Det er op til flere gange blevet påvist, at kryptovalutaen bitcoin er en storstilet strømslyngel.

Selvom der er uenigheder om, hvor meget energi bitcoin præcist bruger, så har analyser peget på, at bitcoin forbruger mindst 1.200 gange mere strøm per transaktion end den almene bankindustri. Det skriver Videnskab.dk.

Samme analyser har vist, at bitcoin i 2018 brugte mere strøm end hele Danmark - ja, faktisk omkring lige så meget strøm som hele Ungarn.

Den gode nyhed er, at man rent faktisk kan løse problemet, hvis man gider. En ændring i bitcoins software kan nemlig nedsætte strømforbruget med 99,99 procent.

Grunden til, at bitcoins bruger så meget strøm, skal findes i bitcoins design.

Når man skal lave transaktioner med bitcoins, noteres det i den store regnskabsbog; ‘blockchainen’.

Det er i grunden tilfældigt, hvem der får lov til at lave ‘blockchainen’, men de, der har de stærkeste computerkræfter, har de bedste chancer.

Ud af eksempelvis 10.000 bitcoin-’minere’, der med enorme computerkræfter kæmper om at lave en ‘blockchain’, er det kun én af dem, der får lov til at lave den.

De 9.999 har altså spildt energi og strøm på absolut ingenting - og det gentager sig igen og igen.

Dette design kaldes for ‘proof-of-work’-mekanismen.

Men ‘proof-of-work’-mekanismen kan faktisk laves om til et andet og mere energivenligt design, som man kalder ‘proof-of-stake’-mekanismen.

Det skriver den hollandske økonom og blockchain-ekspert ved PwC, en af verdens største revisions- og konsulentvirksomheder, Alex de Vries i en kommentar, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Joule.

En proof-of-stake-mekanisme bygger på, at der trækkes lod mellem, dem der har flest bitcoins, og de bliver så udvalgt tilfældigt til at lave en ny blok i blockchainen.

På den måde bliver ‘mining’-delen gjort unødvendig, og energiforbruget kan derfor nedsættes markant - ja med op til 99,99 procent ifølge Alex de Vries.

Peter Sestoft, leder af IT Universitetets afdeling for datalogi, bekræfter overfor Videnskab.dk, at det omtalte software-skifte realistisk set ville kunne reducere strømmen med en titusindedel - eller altså 99,99 procent.

- Der er et enormt energispild forbundet med bitcoin. Man kunne ligeså godt gå ud og tænde en radiator midt på en mark. Det er fuldstændig idiotisk, fortæller Peter Sestoft til Videnskab.dk.

Datalog Fritz Henglein er også enig i, at man ville kunne kode sig fra proof-of-work til proof-of-stake, men han tror ikke, at det er realistisk.

- I princippet ville “man” kunne gøre det, men det vigtigste ord i den sætning er "man" - hvem er "man"? Der er jo ikke nogen formaliseret governance af bitcoin til at træffe en beslutning, skriver Fritz Henglein, der er professor i datalogi ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk i en mail.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063