23948sdkhjf

EU-millioner skal gøre fynsk sensorløsning flyvefærdig

Hvornår er beton hærdet og klar til brug? Et forkert svar kan koste dyrt på verdens byggepladser i både tid, penge, sikkerhed, energiforbrug og CO2-udslip. 

Fynske Sensohive skal med 2,2 mio. kr. fra EU’s Eurostars-program udvikle et system, hvor sensorer måler vind, temperatur og fugtighed i betonstøbninger, og automatisk samler dataene i et digitalt værktøj, der bruger Big Data og machine learning algoritmer til at udvikle forudsigende beregninger af betonens modenhed og styrke.

Det giver entreprenører automatiseret realdata, så de ikke længere er afhængige af statiske modeller, der ofte indregner sikkerhedsmarginer på 20-40 procent i betonens tørretid, og det hjælper med at spare byggetid.

- Før var du altid på bagkant, nu kan vi agere på forkant, siger Thomas Juhl, Business Development Manager og Partner hos Sensohive.

 Bedre beton, mindre CO2 

Med Sensohives løsning bliver sensorer installeret på byggepladsen eller støbt ind i selve betonen. Præcise målinger kan fortælle, hvornår dele af betonen skal varmes eller køles under hærdningen for at undgå fejlstøbninger, spare på energiforbruget og forhindre mikroskopiske revner, der kan gøre beton modtagelig for vand og frost, der forkorter dens levetid.

Kombineret med vejrmeldinger kan teknologien forudse tørretider og hjælpe entreprenører med at planlægge byggeriet bedre. Herunder også at vælge mere bæredygtige betontyper, der måske hærder langsommere, men også udleder mindre CO2.

Sensohive leverer allerede i dag sensorer og dataløsninger, der vurderer hærdningstiden ved produktion på betonfabrikker. EU-finansieringen skal sende teknologien ud på byggepladserne, hvor vind og vejr giver større udfordringer, specielt om vinteren. 

- EU-midlerne gør, at vi kan lave den rigtige løsning. Vi har nu en beta-version, men vi springer helt op til en Version 3 eller 4. Vi kan geare udviklingen, bruge ekstra tid og gøre det endnu bedre, end vi ellers ville have gjort, fortæller Thomas Juhl.

Desuden forventer Sensohive at ansætte én eller to nye medarbejdere på baggrund af projektet.

Et dansk-norsk EU-projekt

 Projektet udføres i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitets DTU Compute, der skal udvikle nye datamodeller og -metoder til at måle betonstøbningerne. Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, NTNU, bidrager med ekspertise i brugerflader, og hvordan byggefolk kommer til at arbejde med teknologien. 

 Nøglen til EU-støtten var dog at have en veletableret testpartner med. Valget faldt på norske Kruse Smith, som Sensohive fandt med hjælp fra Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles. 

- Vi ser det som et kvalitetsstempel, at det bliver udviklet med en stor norsk entreprenør, siger Thomas Juhl, der dog understreger, at Sensohive også gerne vil i kontakt med danske entreprenører, der vil teste løsningen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078