23948sdkhjf

Digitalisering skal gøre elnettet klar til grøn omstilling

Gennem de næste fire år skal fire danske universiteter med DTU i spidsen forske i, hvordan øget digitalisering af elnet og energiforsyning kan fremme den grønne omstilling. Det fortæller DTU på universitetets hjemmeside

Det er ingen hemmelighed, at der er store problemer med at integrere og lagre den stadigt voksende mængde af grøn energi i elnettet, og det er den problemstilling, holdet af forskere nu vil forsøge at afhjælpe med redskaber som digitalisering, big data, kunstig intelligens og internet of things.

- Danmark og resten af verden har store udfordringer med at integrere al den vind- og solenergi, der produceres, i elnettet, og resultatet er desværre ofte, at grøn strøm går til spilde. Det er deprimerende, at vindmøllerne relativt ofte bliver stoppet på grund af problemer med at afsætte vindenergien. Der er brug for et smartere og mere fleksibelt el- og energisystem. Det vil reducere både CO2-emissionen og energiudgifterne for slutbrugerne markant, fortæller Henrik Madsen, professor på DTU Compute og centerleder for Centre for IT-Intelligent Energy Systems in cities, om baggrunden for projektet Flexible Energy Denmark (FED).

FED er et nationalt partnerskab mellem de danske tekniske universiteter, operatører af el- og fjernvarmenet, it-firmaer, komponentleverandører og slutbrugere, og de digitale løsninger vil blive udviklet og demonstreret i et eller flere af de otte living labs, dom er knyttet til projektet og fordelt over hele Danmark.

- Med FED-projektet får vi mulighed for at forske i en bedre udnyttelse af grøn energi. Blandt andet ved at bruge nye digitaliseringsløsninger som baggrund for en udvikling af produkter, der kan fremme den nødvendige fleksibilitet - både i det samlede energisystem og hos slutbrugerne.  Hidtil har el-systemerne overvejende været designet således, at produktionen følger forbruget. Med FED-løsningerne vil vi få mulighed for at tilvejebringe teknologiske løsninger, således at elforbruget i større omfang vil følge elproduktionen. FED-projektet kommer til at bidrage til en reduktion i klimabelastningen, bedre økonomi samt større forsyningssikkerhed i elnettet, konkluderer Henrik Madsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094