23948sdkhjf

Frie forskningsmillioner til mindre opladere, automatisk billedgenkendelse og to-dimensionelt metal

Danmarks Frie Forskningsfond har i maj uddelt 753 millioner kroner til excellent ny og ofte risikofyldt forskning. Tre af modtagerne er fra DTU Fysik; Cathrine Frandsen, Jakob Schiøtz og Thomas Olsen.

Mindre opladere til mobiltelefoner

Cathrine Frandsen har modtaget 6,1 millioner kroner til at udvikle magnetiske komponenter, der kan reducere størrelsen af strømomformere i eksempelvis opladere til mobiltelefoner og tablets.

- I dag er de magnetiske komponenter i opladere næsten klodset store i forhold til andre elektriske kredsløbskomponenter. For at få mindre, hurtigere, og ikke mindst mere miljøvenlige strømomformere vil vi i dette projekt udvikle nye typer af komponenter, hvor nye magnetiske materialer integreres i mikrofabrikerede kredsløb. Hvis vi lykkes med projektet, så vil det være en helt ny måde at lave magnetiske komponenter på, og vil betyde, at eksempelvis en mobiloplader vil fylde 1/10 af sin nuværende størrelse og bruge 7 procent mindre strøm, siger Cathrine Frandsen.

Projektet kombinerer ekspertise fra DTU Fysik, DTU Elektro og DTU Nanolab, ligesom det omfatter samarbejde med udenlandske forskere.

Automatiserede metoder til billedgenkendelse

Fakta

Mindre opladere til mobiltelefoner

I projektet deltager Cathrine Frandsen og Matti Knaapila, DTU Fysik, Ziwei Ouyang, DTU Elektro og Marco Beleggia og Anders Michael Jørgensen, DTU Nanolab.

Automatiserede metoder til billedgenkendelse

I projektet deltager Jakob Schiøtz fra DTU Fysik og Thomas Willum Han- sen og Jakob Birkedal Wagner fra DTU Nanolab.

Ferroelektrisk materiale og to-dimensionelt metal
I projektet deltager Thomas Olsen og Hugh Simons fra DTU Fysik.

Jakob Schiøtz har modtaget 6 millioner kroner til at udvikle automatiserede metoder til billedgenkendelse anvendt på elektronmikroskopi, så dataanalysen kan automatiseres.

- Jeg forventer, at vi i løbet af projektperioden udvikler metoder, som vil blive et vigtigt analyseværktøj overalt hvor der arbejdes med elektronmikroskopi med atomar opløsning. De mest umiddelbare anvendelser er inden for udvikling af nye materialer til energisektoren, siger Jakob Schiøtz.

Projektet udføres i samarbejde med to nordamerikanske firmaer der producerer software og udstyr til mikroskopi, samt danske Haldor Topsøe, som er afhængig af elektronmikroskopi til udvikling af katalysatorer.

Ferroelektrisk materiale og to-dimensionelt metal

Thomas Olsen har modtaget 2,8 millioner kroner til at afkode den mekanisme, der er ansvarlig for tilstedeværelsen af ladede domænevægge i ferroelektriske materialer. Sådanne domænevægge er rutinemæssigt observeret i eksperimenter, men burde ikke kunne eksistere ifølge grundlæggende elek- trostatik.

- Vi vil anvende kvantemekaniske computersimuleringer til at forstå dette paradoks og opstille en mikroskopisk model for hvordan sådanne domæne- vægge dannes og stabiliseres. Domænevægge spiller en afgørende rolle for ferroelektriske materialers egenskaber og en fuld forståelse af disse vil åbne nye muligheder for at designe særlige materialeegenskaber, siger Thomas Olsen.

Projektet vil først og fremmest besvare fundamentale spørgsmål angående ladede domænevægges eksistens og stabilitet. Men derudover kan en ladet domænevæg betragtes som et perfekt to-dimensionelt metal og almindelige ferroelekriske materialer muliggør således studier af fysikken i lavdimensionale metaller.

Danmarks Frie Forskningsfond er en offentlig fond, der årligt fordeler ca. 1,2 milliarder kroner til gryende forskning i Danmark.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078