23948sdkhjf

182 millioner til metanol, brændselsceller og genbrug af batterier

Fordeling af tilsagn på teknologiområde

Biomasse: 10 mio. kr til to projekter

Brint og brændselsceller: 46 mio. kr til to projekter

Bølgekraft: 7 mio. kr. til to projekter

Energieffektivitet : 49 mio. kr til otte projekter

Systemintegration: 27 mio. kr. til fire projekter

Solenergi: 8 mio. kr. til et projekt

Vind: 16 mio. kr. til tre projekter

Særpuljer: 5 mio. kr. til et projekt

Øvrige: 14 mio. kr. til otte projekter

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har i første uddelingsrunde i 2019 støttet 31 projekter med i alt 182 millioner kroner.

EUDP har blandt valgt at støtte udviklingen af nyt testudstyr til elbilsbatterier, der bl.a. kan fremme markedet for brugte elbiler; og et projekt der udvikler digitale tvillinger til optimering af væksthusindustrien ved brug af industri 4.0-teknologi. Herudover er der også givet støtte til et projekt, der skal demonstrere en bæredygtig produktion af metanol fra biogas, til anvendelse i bl.a. kemi- og transportsektoren.

- EUDPs bestyrelse er glad for igen at kunne give tilsagn til så mange perspektivrige energiprojekter, hvor vigtige områder som grøn omstilling i transportsektoren, lagring af vedvarende energi samt digitalisering i energisektoren og energieffektivisering er blevet støttet, siger bestyrelsesformand for EUDP, Thea Larsen.

Uvildig test af batterier til elbiler
Et af de projekter, der har modtaget støtte fra EUDP i denne omgang, er test af batterier til elbiler.

Med projektet WABAT støtter EUDP, at der bliver udviklet nyt testudstyr, hvor uafhængige værksteder hurtigt og effektivt kan teste kvaliteten af batterier i elbiler. Løsningen understøtter et mere velfungerende marked for salg af brugte elbiler, der kan bidrage til at fortrænge fossil brændsel i transportsektoren.

- Tilgængeligheden af værktøjet vil støtte op om en mere realistisk værdisættelse og dermed et bedre fungerende brugtbilsmarked for elbiler. Dette er helt centralt for omstilling af transporten, siger projektleder Lars Barkler fra Lithium Balance.

EUDP-støtter med 6,2 mio. kr., mens det totale projekt-budget er på 10,2 millioner kroner. Det er Lithium Balance der er hovedansøger. Med ombord har selskabet Christonik, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, FDM og Applus Danmark A/S

Digitale tvillinger
Et andet projekt er Væksthusindustri 4.0.

Projektet vil styrke den danske vækstindustri ved at benytte Industri 4.0-teknologi. Projektet udvikler tre digitale tvillinger: En der håndterer energi og klima i væksthuset, en anden der håndterer væksthusets produktionsflow og en tredje der håndterer væksthusets energiforsyning. Herved sikres optimering af både økonomi, planteproduktion og energiforbrug ved at inddrage alle væsentlige faktorer som; produktionsplan, energiforbrug, kvalitetssikring, kunstlys, varmebehov, energipriser og vejrudsigter.

- Projektet sikrer at både danske væksthusproducenter og teknologileverandører kan udnytte de muligheder der ligger i Industri 4.0 tankegangen. Formålet er at levere digitale løsninger, der sikrer endnu større dansk eksport af både teknologi og planter samt en ressourceoptimal produktion. Danske planteprodukter skal være de mest miljørigtige på markedet og der skal opbygges en endnu større eksport af dansk væksthusteknologi, siger projektleder Jesper Peter Mazanti Aaslyng fra Teknologisk Institut.

EUDP-støtter med 11 mio. kr., mens total-budgettet er på 16,6 millioner kroner. Hovedansøger er Teknologisk Institut. Med ombord er Syddansk Universitet, Aarhus Universitet – Food, Aarhus Universitet – AgroØkologi, Gartneriet Hjortebjerg, Gartneriet byGrowers, Knud Jepsen, Dansk Gartneri, NB Data, Senmatic, Danish Cleantech hub (New York), Dansk Industri og Energi Danmark.

Metanol fra biogas
I et af de støttede projekter vil Haldor Topsøe i samarbejde med en række partnere, demonstrere en bæredygtig produktion af metanol direkte fra biogas via en ny innovativ teknologi kaldet ’eSMR-MeOH’. Teknologien kan erstatte anvendelsen af naturgas med elektricitet i den meget energikrævende proces ved metanolfremstilling kaldet ’steam-reforming process’.

Projektet vil demonstrere eSMR-MeOH-teknologien i et 10 Kg/h metanol pilotanlæg til at opgradere biogas. Demonstrationen foregår i en industriel relevant størrelse og ved projektafslutningen vil teknologien være modnet til et kommercielt konkurrencedygtigt niveau.

- Denne teknologi kan gøre en stor forskel på relativt kort tid. Det nye er, at vi producerer bæredygtig metanol fra biogas, og at vi bruger grøn strøm i stedet for naturgas. De to ting tilsammen gør, at processen udleder næsten intet CO2 i forhold til normal metanolproduktion. Vi forventer at være klar med en løsning til industrien i forlængelse af dette EUDP-projekt vi nu går i gang med, siger Peter Mølgaard Mortensen, principal scientist i Haldor Topsøe.

EUDP-støtter med 37,7 mio. kr. Totalbudgettet er på 61,5 millioner kroner.

Hovedansøger er Haldor Topsøe, som samarbejder med Aarhus Universitet, Sintex A/S, Blue World Technology Aps, DTU, Energinet A/S, Aalborg Universitet og Planenergi.

Næste runde

Den 1. marts 2019 modtog EUDP 87 projektansøgninger med et samlet ansøgt støttebeløb på godt 592 mio. kr., hvoraf bestyrelsen har prioriteret i alt 31 perspektivrige projekter.

Den næste ansøgningsrunde har deadline den 6. september 2019, hvor der forventes at kunne udbydes yderligere mere end 250 mio. kr. til perspektivrige projekter.

 Kilde: EUDP

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096