23948sdkhjf

Nye tal: Vi er i førerfeltet i det globale robot-kapløb

Danmark ligger globalt set i toppen, når det gælder om at anvende robotter, viser ny analyse. Men manglende investeringer kan fremover koste danske arbejdspladser, advarer professor

På danske fabriksgulve er robotter ikke længere et ualmindeligt syn.

På ti år - fra 2008 til 2017 - er der næsten sket en fordobling af antallet af robotter i danske virksomheder. Det placerer Danmark på en sjetteplads på listen over de mest robot-intensive lande i verden.

Det viser en ny analyse fra Dansk Metal, skriver det nye medie A4 Arbejdsliv.

- Det er en super flot og vigtig placering. Robotterne er med til at hæve den almindelige industriarbejders produktivitet og dermed løn - og understøtter samtidig Danmarks konkurrenceevne, siger Thomas Søby, cheføkonom hos Dansk Metal, til A4 Arbejdsliv.

Hos Dansk Industri, DI, der er industrivirksomhedernes talerør, klappes der også i hænderne.

- Det er super gode nyheder i en tid, hvor virksomhederne har travlt og skriger på kvalificerede medarbejdere, siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef hos DI.

Analysen viser, at Danmark i 2017 kunne bryste sig af 230 operationelle industrirobotter per 10.000 medarbejdere i fremstillingssektoren. Det tilsvarende tal for USA var 200 robotter per 10.000 medarbejdere.

Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af Konkurrencerådet, har også læst analysen, og han er mindre begejstret end DI og Dansk Metal.

Han bider mærke i, at Danmarks årlige vækstrate i antallet af industrirobotter sakker langt bagud, når man sammenligner den danske robotvækst med de tre højest placerede lande på listen: Singapore, Sydkorea og Taiwan.

- Højindkomstlande som Danmark burde foretage markant større investeringer i robotter, siger Philipp Schröder til A4 Arbejdsliv.

Også Dansk Metal vurderer, at den danske vækstrate kan blive et problem på den lange bane.

- Der er bekymrende, at vi hænger lidt i bremsen, for mange af de ting, der sælges på de globale markeder, er i en hård konkurrencesituation. Hvis vi skal bevare vores position på verdensmarkedet, skal vi opretholde produktiviteten og kvaliteten i vores produkter, siger Thomas Søby.

Originalartikel: https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/danske-virksomheder-ligger-i-global-top-med-robotter

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094