23948sdkhjf

Elektrisk snorkel kan rense søvand

Med to metalnet forbundet med en ledning har forskere fundet en ny måde at genoprette gode forhold i søer. Det skriver Ingeniøren.

I Søllerød Sø i Rudersdal Kommune har forskerne fra DTU placeret to metalnet på 4x4 meter. Det ene net er placeret i 2-3 meters dybde, mens det andet ligger i søens bundsediment i 4-5 meters dybde. De to net er forbundet med en ledning, der ender oppe på land, hvor virkningen kan måles med et multimeter.

I de fleste danske søer findes fosforlagre, der medfører alger og iltsvind og truer dyrelivet. I søernes bundsediment lever bakterier, der naturligt har evnen til at nedbryde organisk materiale og binde en del af den store mængde fosfor, men fordi der ikke er ilt til stede i sedimentet, sker nedbrydningen meget langsomt. Derfor har man i nogle søer foretaget iltning af søbunden, men det er er omstændelig proces, der kræver iltanlæg med lange slanger placeret på søens bred. Nu tyder det imidlertid på, at man kan opnå en tilsvarende effekt alene ved hjælp af de to forbundne metalnet.

- Vi har installeret elektroder, en i søens bund og en oppe i vandet. Disse elektroder udgør en slags elektrisk snorkel. Via elektroderne kan bakterierne nemlig ånde, fordi bakterierne kan aflevere elektronerne til nettet, hvorfra de bevæger sig op til vandet, hvor ilten er. På den måde nedbrydes sedimentet, som om der var ilt til stede. Det går hurtigere og genererer ikke metan. Og i og med at elektroner fjernes fra sedimentet, ændres kemien, så fosfor bliver bundet i sedimentet, forklarer Karl Haxthausen, der er ph.d.-studerende fra DTU Miljø, til Ingeniøren.

Der er tale om et pilotprojekt, der blev sat i søen i sommer, og som skal løbe over de næste to år. 

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094