23948sdkhjf

Bløde robotter kan reparere sig selv

En blød robot, der selv kan reparere skader helt uden menneskelig indblanding. Det er målet med et nyt projekt, som et hold internationale forskere arbejder på under navnet Shero (Self-Healing Soft Robotics). På længere sigt er det hensigten, at den nye type robot kan sænke vedligeholdelsesudgifter og reducere antallet af arbejdsulykker. Det skriver Ingeniøren.

- Over de seneste år har vi allerede taget de første skridt mod at udvikle selvhelende materialer til robotter. Med det her projekt vil vi fortsætte arbejdet og frem for alt sikre, at robotterne bliver mere sikre men også mere bæredygtige. På grund af den selvreparerende mekanisme i den her nye type robotter, kan komplekse og omkostningstunge reparationer blive noget, der hører fortiden til, siger Bram Vanderborght, professor ved universitetet i Bruxelles og leder af Shero-projektet i en pressemeddelelse.

Forskerne har udviklet to typer robotapplikationer, der kan reparere sig selv. I den ene styres helingsprocessen af varme, hvilket giver en vis kontrol over processen, mens den anden foregår helt autonomt ved stuetemperatur. Indtil videre er det lykkedes holdet at anvende det selvhelende polymer i tre forskellige robotapplikationer i form af en meget simpel aktuator, en griber og en hånd. Alle tre kan reparere ødelagte strukturer i polymer-materialet på bare 40 minutter.

Næste skridt bliver at være i stand til at indlejre sensorer i polymer-materialet, så man kan overvåge, hvor og hvornår der sker skader, og sikre sig, at robotten reparerer sig selv. Den helt store opgave bliver at kombinere den selvhelende polymer med bevægelig aktuatorer og sensorer, og så den ikke bare er en coating henover robotten.

Projektet, der indtil videre består af forskere fra Vrije Universiteit Brussel, University of Cambridge, ESPCI-Paris, Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa), og den hollandske polymerproducent SupraPolix, har netop fået 22 millioner kroner i støtte fra EU-Kommissionen over de næste tre år.

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093