23948sdkhjf

Danske droner skal spotte oversvømmelser i Kina

Et nyt fælles projekt mellem Kina og Danmark, ChinaWaterSense, skal ny dansk teknologi sættes ind i arbejdet med at overvåge vandløb med droner, kombineret med data fra satellitovervågning. Formålet er at forudsige oversvømmelser og tage de nødvendige forholdsregler i nærområderne.

Det oplyser DTU, der er med i projektet, i en pressemeddelelse.

- Vi har gennem det sidste halvandet år udviklet en helt særlig last af instrumenter og sensorer, som droner har overfløjet danske åer med. Det har givet os mulighed for at måle så forskellige parametre som vanddybde, vegetation, vandgennemstrømning og vandspejl i de enkelte vandløb på en langt enklere og mere præcis måde, end det hidtil er sket, siger professor Peter Bauer-Gottwein, DTU Miljø, der er overordnet ansvarlig for det nye samarbejdsprojekt.

Overflyvningen med droner vil nu blive gennemført på et par af de store kinesiske floder, Den gule flod og Hai He floden, der gennemløber området ved Beijing.

Support fra satellitter
Som noget nyt vil målingerne fra dronerne blive suppleret med data fra satellitter, som DTU’s forskergruppe også har stor erfaring med at anvende.

- De to sæt data fra henholdsvis satellitter og droneoverflyvning kan sammen med hydrologiske modeller gøre forudsigelser af eksempelvis oversvømmelser langt mere præcise end i dag – og dermed også gøre det muligt at kunne sætte rettidigt ind med foranstaltninger mod disse, siger Peter Bauer-Gottwein.

En god businesscase
Det nye projekt inddrager ud over forskere på DTU Miljø og DTU Space også tre danske virksomheder med ekspertise inden for droner, anvendelse af satellitdata og vandteknologi. Det er Drone Systems, DHI og DHI Gras.

- Det nye projekt giver os mulighed for at gennemføre succesfulde demonstrationer af vores droneteknologi på de kinesiske vandsystemer, der er i en helt anden størrelsesskala end de danske vandløb, som vi hidtil har arbejdet med. Det vil give os en god business case, der kan fungere som en åbning til det enorme globale mar-ked på dette område, siger Henrik Grosen, direktør for Drone Systems.

Drone Systems teknologiske speciale er dorner udstyret med termiske kameraer til overvågning af lækager i fjernvarmesystemer og til miljømæssige forhold som ek-sempelvis at kunne kortlægge grundvandsfremspring og dets løb samt ikke kendte vandudledninger i søer og vandløb.

Innovationsfonden har investeret 4,3 millioner kroner i projektet.

I den kinesiske del af ChinaWaterSense-projektet deltager de ansvarlige myndig-heder for henholdsvis Den gule flod og Hai He flodområdet, Institute of Geographic Science and Natural Resources Research, Chinese Academy of Sciences, samt tre virksomheder, der arbejder med vandteknologi og overvågning, South Survey & Mapping Technology, PIESAT og Nanjing Jianghan Information Engineering Ltd.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078