23948sdkhjf

Aarhusianere skal levere sensor-tøj til det ydre rum

Aarhus-virksomheden Ohmatex A/S har fået kontrakt på udvikling af tøj til den europæiske rumfartsstation ISS.

Kontrakten beløber sig til 7,75 millioner kroner og omhandler tøj med sensorer i, der overvåger astronauters træningstilstand under rummissioner.

Ordren er en milepæl i Ohmatex’ historie, siger virksomhedens stifter.

- Det er præcis 10 år siden, vi som helt grønne inden for rumfart blev inviteret til det første forhandlingsmøde med ESA, og vi fik kickoff på en prototype af det udstyr, som skal ud at flyve. Det er nu den tredje ESA-kontrakt som Ohmatex har fået og muligheden for at demonstrere udstyret på ISS er en stor anerkendelse fra ESA’s side, siger Christian Dalsgaard.

ESA håber med systemet at kunne få ny viden om, hvordan den menneskelige krop reagerer i rummet. En viden forskerne kan bruge til at optimere træningsprogrammerne, så astronauterne forbliver i god form under deres missioner.

Perspektiver på jorden
Der er store perspektiver i den medicinske forskning og teknologiudvikling, og med ESA-kontrakten får Ohmatex A/S og de andre danske rumaktører et forsrpring. Og gevinsterne vil ikke blot kunne hentes i rummet.

På Jorden kan eksperimentet bidrage til at forstå menneskelig fysiologi omkring væskedannelser (ødem), som for eksempel påvirker hjertesvigtpatienter og gravide med svangerskabsforgiftning.

Det betyder at Ohmatex A/S og partnerne vil kunne skabe spin-off muligheder med wearables til sport og medico.

Træning i rummet
Astronauter i rummet bruger i gennemsnit to timer hver dag på at træne for at vedligeholde muskelstyrken og forhindre gener som følge af vægtløshed. Det europæiske rumfartsagentur (ESA) ønsker dybere indsigt i effektiviteten af træningen med henblik på at kunne optimere rutinerne (ESA CounterMeasure program). Derfor er der brug for nye målemetoder og løsninger i tøjet, som kan registrere musklernes elektriske aktivitet, blod­gennemstrømningen og mængden af væske i benene. Det er det tøj og den teknologi, som Ohmatex skal levere. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.55