23948sdkhjf

Gomspace mister omsætning i regeringens rum-nøleri

Det kommer til at koste satellitproducenten Gomspace i Aalborg mellem 10 og 15 arbejdspladser, at regeringen er tilbageholden med finansiel støtte til det Europæiske Rumagentur (ESA).

Det skriver Nordjyske. 

På EU-plan er der ellers enighed om at støtte udviklingen af ESAs arbejde i rummet og vedtog før jul det største budget nogensinde øremærket området.

Men det danske bidrag har ikke ændret sig nævneværdigt, skriver Nordjyske.

Og det ærgrer direktør i Gomspace Niels Buus.

- På den korte bane går vi glip af 15 til 20 arbejdspladser. Dette modsvarer cirka 15 millioner kroner om året i omsætning relateret til ESA og på længere sigt 40 til 50 millioner kroner om året som afledt effekt, oplyser Lars Krogh Alminde, der er kommerciel direktør i GomSpace.

Medlemskab og kontrakter
Danmark betaler for medlemskabet i ESA og får kontrakter tilbage for bidraget. Og det er her, at Danmark kommer til at miste tærræn, fortæller direktøren.

Danmark bidrager til ESA med 355 millioner kroner i det nye budget. Det er mindre end halvdelen af, hvad Sverige og Norge giver hver. Danske rumvirksomheder bliver derfor stillet i en dårligere situation, når der skal vindes kontrakter hjem fra ESA, siger direktøren til Nordjyske. 

Forlænget samarbejde
Gomspace har god erfaring med at samarbejde med ESA. I 2019 indgik parterne ialt fem aftaler med hinanden. 

Seneste går tilbagge til november, hvor partnerne forlængede deres samarbejde omkring nanosatellitten Juventas Cubesat.

Den forlængede kontakt har en kontant værdi for Gomspace på 2,2 millioner kroner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125