23948sdkhjf

Marsvin og dollars skal sætte skub i dansk udviklet sonar

En amerikansk donation og forskning på marsvin og delfiner kan blive gennembruddet for en dansk forskers arbejde med fremtidens sonar.

Det skriver SDU på deres hjemmeside.

I alt har forskeren Magnus Wahlberg fået 2,6 millioner kroner fra det amerikanske forsvars Office of Naval Research (ONR).

Resultaterne skal være med til at udvikle fremtidens sonarer. Sonarer er en slags undervandsbaseret 'lyd-radar', som hyppigt bliver brugt af fiskere til at finde fisk, energiselskaber til at finde gas og olie, og af forsvaret til af finde fjendtlige dykkere, ubåde, druknede mennesker eller u-detonerede miner og lignende, skriver SDU.

Biosonar
Forskningen skal foregå på blandt andet marsvin, der bor på Sund&Bælt i Kerteminde. Marsvin er fra naturens side udstyret med biosonar og en unik hørelse, der gør dem til at navigere og finde byttedyr på lange afstande under vand.

Det er den ”teknologi”, som den danske forsker går efter at kopiere til brug for mennesker.

- Til trods for intens forskning på området gennem årtier er delfiner og marsvin stadigt suveræne til disse opgaver, og menneskeskabt udstyr når dem kun til sokkeholderne, siger Magnus Wahlberg.

Kilde: https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakultetern...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093