23948sdkhjf

2x forventet levetid: Aarhus-satellit runder et år

Den dansk udviklede satellit Delphini-1 med ophav i Aarhus Universitet har rundet en milemæl.

Fredag var det nemlig præcis ét år siden, at satellitten fik luft under skroget og steg til vejrs for at gå i kredsløb om jorden.

Det skriver DR.dk.

Og fødselsdagen er i sig selv en sensation, fordi ingen havde regnet med, at satelitten ville blive hængende i rummet så længe.

- Da vi planlagde satellitten, havde vi regnet med, den kunne holde et halvt år. Så troede vi, at den ville have oplevet så meget luftmodstand, at den ville falde ned, siger Christoffer Karoff, der er lektor ved Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet til dr.dk.

Delphini-1 blev sendt op for at overvåge vulkanudbrud og eventuelle askeskyer, der følger med, for at give bedre data i sådanne situationer.

Om Delfini-1

  • Delfini-1 havde lidt startvanskeligheder og måtte gå en uge over planlagt opsendelsestidspunkt, før starten endeligt gik 31. januar 2019.
  • Satellitten Delphini-1 er en såkaldt cubesat - en minisatellit på 10 x 10 x 10 cm som vejer godt et kilo.
  • Den er udstyret med radiosender og -modtager, computer og et kamera, og det er meningen, at satellitten fra sin bane lidt under rumstationens skal sende billeder af askeskyer, gletsjere og måske endda stjerner hjem til de studerende i Aarhus

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oest...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11