23948sdkhjf

Går efter varmen: Converter-virksomhed vil reducere strømforbruget i opladere

Ny teknologi kan gøre opladeren til din pc, mobiltelefon eller andre elektroniske apparater mindre, mere effektiv og dermed mere energivenlig.

Læs også: LED-producent scorer millionstøtte til IoT-projekt

Det er i hvert fald formålet med et nyt samarbejde mellem den danske virksomhed Nordic Power Converters, NPC, og DTU Elektros eksperter i energieffektivisering af elektriske systeme.

Sammen har de fundet en ny metode, der ser ud til at kunne reducere strømforbruget i en oplader markant.

Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Den varme del af opladeren
Populært sagt har Jens Christian Hertel, ph.d. på DTU og motor i projektet, set på den del af strømforsyningen, der bliver varm under anvendelsen og dermed mister energi.

Her har han udviklet en hel ny metode, der erstatter de eksisterende passive halvledere, dioder, som er meget ineffektive, med transistorer, særligt GaN transistorer. Transistorer er en aktiv løsning, der ikke på samme måde taber effekt. 

- Ved at anvende tidsbaserede kontrolkredsløb samt transistorer i udgangen af ensretteren i den resonante strømforsyning er det lykkes at forbedre dens effektivitet med et par procentpoint ligesom jeg har kunnet sænke temperaturen i halvlederne med mindst 15 grader, siger Jens Christian Hertel.

Læs også: LED-virksomhed kom i mål: Henter 32 millioner på børs-debut

Klar til at blive kommercialiseret
Samtidig fremhæver Jens Christian Hertel det mest lovende ved hans nye metode. Nemlig at det hele rent fysisk kan integreres på én silicium-skive af den type, der i forvejen anvendes til produktion af mikrochip.

På den måde er der potentiale for, at hans løsning kan gøre opladerne endnu mindre, når pladsen til køling kan mind-skes så markant.

Mickey Madsen fra NPC er da heller ikke i tvivl om, at det kan blive interessant for virksomheden.

.- Jens Christian Hertels arbejde med at anvende aktive komponenter i stedet for passive er en ny måde at løse opgaven på, som vi ikke selv ville være kommet på. Det ser meget lovende ud, så vi håber at kunne fortsætte samarbejdet med DTU og nå skridtet videre, så metoden kan modnes og blive klar til at anvendes kommercielt, siger Mickey Madsen.

Om samarbejdet

  • NPC producerer i øjeblikket strømforsyninger med høj switchfrekvens til anvendelse i LED-belysning. Virksomheden er dog opmærksom på, at det er nødvendigt at videreudvikle deres produkt.
  • NPC henvendte sig derfor til DTU Elektro, der i mange år arbejdet på at gøre strømforsyninger både mindre, lettere og mere effektive, så strømforbruget kan mindskes.
  • I et fælles projekt mellem de to parter blev Jens Christian Hertel ansat i en treårig ph.d.-stilling til at forske i, hvordan man kunne videreudvikle strømforsy-ningen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14