23948sdkhjf

Hewlett-Packard har sat alt ind på 3D Print

Inden for det sidste år er der 3D-printet 18 millioner emner på HP’s 3D-printere. Redaktionen har besøgt firmaets 3D-udviklingscenter i Barcelona

Det ligner noget fra fremtiden.

Inde bag glasruder går arbejdere i hvide dragter og store beskyttelsesmasker, mens omkring 100 3D-printere lægger lag på lag og opbygger emner. Der er omkring 60 plastprintere og 40 metalprintere.

Udenfor sidder ingeniører og softwareudviklere med to-tre skærme hver og analyserer resultaterne.

Ja, det er en fabrik, og så alligevel ikke.

Hele fabrikken eksisterer faktisk kun for at teste 3D-printere. Det er en del af HP, Hewlett-Packards udviklingscenter Barcelona. Her afprøver firmaet nye print-teknikker.

- Vi laver de her omfattende tests af maskinerne for at være helt sikre på, at vi får en produktion, som kan gentages med samme resultat. Vi har foretaget flere ændringer i maskinerne for at sikre den gentagelighed, fortæller Marc Jansa, som er R&D chef og leder et team af 70 ingeniører.

Virksomheden har stor tillid til sine egne produkter:

- Vores 3D-print-teknologi er 10 gange hurtigere end konkurrenternes, siger Marc Jansa.

HP tror på, at 3D-print i både plast og metal har en stor industriel fremtid.

- Alene inden for de sidste 12 måneder er der produceret mere end 18 millioner 3D-printede emner på vores 3D-printere. Det antal vil blive fordoblet næste år, siger Fabio Anninziata, senior director of strategic alliances hos HP.

HP er indgået i alliancer med store virksomheder som Siemens, Autodesk, BASF, Vestas, Volkswagen og Festo om at udvikle 3D-print.

3D-dele til produkter
HP er først startet med 3D-print for tre år siden. Til gengæld har virksomheden kastet alle ressourcer ind.

HP satser ikke kun på 3D-print til prototyper og lignende, men på faktisk at printe dele til produkter.

- Vi går efter masseproduktion, siger David Claramunt, som er sektionsleder for HP’s 3D Print forretningsområde. Vi møder ham foran vinduerne ind til metalprinterne.

- For nyligt producerede vi 10.000 emner for Volkswagen til den nye elbil ID3 for at bevise, at vi kan masseproducere på 3D-printere, siger han.

3D metalprint
- Vi har ikke kommercielle produkter i 3D-metalprintere endnu, siger David Claramunt.

HP planlægger, at deres HP Metal Jet skal være kommercielt tilgængelig i 2021. Men indtil da får en række virksomheder lov til at afprøve teknologien, og dermed indhøster HP erfaringer med den.

Automatisering
HP har fart på, når det handler om 3D-print. Efterbearbejdning af 3D-printede emner kan være arbejdskrævende, men det har firmaet tilsyneladende et svar på.

- Vi vil have massiv fokus på at automatisere efterbearbejdningen, siger Fabio Annunziata.

Bruger selv 3D-emner
HP bruger allerede et stort antal 3D-printede dele i deres egne 3D-printere. I HP’s 3000 og 5000-serier bliver der brugt 140 3D-printede dele.

HP åbnede sit 3D printing center i juni 2019. Centret er på cirka 15.000 kvadratmeter og har flere hundrede ansatte.

Erfaringer fra 2D-print
Hewlett-Packard har årtiers erfaringer med 2D-print, altså print på papir og andre tynde materialer, og i Barcelona lå i forvejen HP’s center for storformat printere.

Nogle af de erfaringer er bragt ind i det nye 3D-center. For som en medarbejder udtrykker det, så er 3D-print jo blot 2D-print, som er gentaget mange gange oven på hinanden.

HP mener, at have en teknologi, der er førende, og som er hurtigere end andre leverandørers 3D-print teknologi.

Magasinet Plast/Nordiske Medier var inviteret til Barcelona af Festo sammen med journalister fra hele Europa. Herunder var der et besøg på Hewlett-Packards udviklingscenter i Barcelona.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.533