23948sdkhjf

Insektnørder går kommercielt: Startup barsler med 100 sensorer til landbruget

Lige nu er 25 sensorer ved at blive produceret og samlet under vågent opsyn af Michael Stanley Pedersen og de øvrige iværksættere i virksomheden FaunaPhotonics.

Senere skal 75 sensorer følge trop, og så er i alt 100 sensorer klar til at blive rullet ud til danske og udenlandske landmænd i løbet af sommeren.

Det fortæller Michael Stanley Pedersen til Electronic Supply.

- Vi er i processen, hvor vi skal gå fra at være en teknisk tung virksomhed, der er nørdet med insekter, til at gå kommercielt og få vores produkter ud på markedet. Det er det, vi har arbejdet hen i mod i noget tid, og nu går vi i gang, siger Michael Stanley Pedersen.

Skalerbar fra starten
Nu går produktionen i gang af 100 styk sensorer, hvoraf 50 skal sendes ud til danske landmænd og 50 skal indgå i aktiviteter eksempelvis i USA, hvor FaunaPhotonics netop har landet en aftale med John Deere.

- Vi har fra starten tænkt, at produktet skulle være skalérbart og til at producere i flere enheder, der alle var ens og måler det samme hver gang. Det er en fordel nu, hvor det hele går i gang, siger Michael Stanley Pedersen.

Data til bedre beslutninger
FaunaPhotonics er stiftet i 2014 og har siden arbejdet med udvikling af en sensor, der kan genkendte insekter i marker. I Danmark er sensoren i første omgang kodet til genkendelse af glimmerbøsser og rapsjordlopper, der huserer danske landmænds rapsmarker.

- Sensoren scanner et område over marken og kan genkende det ’fingeraftryk’, som hver bille afsætter. På den måde kan sensoren levere data om, at de to arter er til stede og angive en aktivitet af biller, som landmanden kan tilpasse sine sprøjtemidler efter, siger Michael Stanley Pedersen.

Hele pointen med sensoren er nemlig at give landmanden et mere solidt beslutningsgrundlag for, hvornår og hvad markerne kan sprøjtes med, siger Michael Stanley Pedersen.

- Landmanden ønsker ikke at skade hverken afgrøderne eller miljøet ved at sprøjte for meget eller på de forkerte tidspunkter. Vi tror, at landmanden kan sove mere roligt om natten, når data fra sensoren fortæller ham, hvad der foregår i markenBagefter kan han så bruge data til at følge, hvad effekten af en eventuel sprøjtning var, siger han.

”Ikke en overraskelse”
FaunaPhotonics har igennem et par år testkørt sensorerne hos nogle danske landmænd og fået positiv respons fra test-stederne. Derfor regner Michael Stanley Pedersen da også en med en positiv modtagelse fra kundesegmentet. 

- Mange landmænd er meget innovative og interesseret i ny teknologi og især inden for noget, hvor de kan se, at de selv får gavn af det ret hurtigt. Vi ved, at landmænd snakker sammen, og at man godt ved i landbruget, at sensoren er på vej, så den skulle helst ikke komme som en overraskelse, siger Michael Stanley Pedersen.

Fakta om FaunaPhotonics

  • Stiftet i 2014 af Frederik Taarnhøj, Mikkel Brydegaard Sørensen og Carsten Kirkeby. Michael Stanley Pedersen blev hyret ind som direktør i virksomheden i 2018 for at sætte fart på kommercialiseringen af sensoren.
  • I januar landede virksomheden en aftale med John Deere, om at de kører en række markforsøg med den danske sensor i USA.
  • Landmanden betaler et start-gebyr på 5.000 kroner, og betaler derefter for at ’abonnere’ på det data, som sensoren genererer. Prisen for data løber op i 9.100 kroner om året.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125