23948sdkhjf

Aarhus-virksomhed tester døgnrytmelys på sundhedspersonale

Aarhus-virksomheden Chromaviso, der udvikler døgnrytmelys til blandt andet hospitaler og plejehjem, går nu ind et nyt forskningsprojekt, hvor de skal testet lysets effekt på det personale, der arbejder på de afdelinger, hvor lyset er installeret. 

- Erfaringerne fra hospitaler og plejehjem er, at døgnrytmelys er en forandring i hverdagen for både patienter og personale. De mærker en effekt på deres søvn, humør og sundhed, samtidig med, at lyset medfører nye vaner og adfærdsmønstre. For eksempel påvirker den automatiske solopgang og solnedgang morgen- og aftenrutinerne, siger Kathrine Schledermann, der er projektleder på forløbet.

Fokus på ansatte

Indtil nu har undersøgelser mest været optaget af, hvordan patienter tog imod døgnrytmelyset.

Men nu begynder flere og flere hospitaler og plejehjem at have stigende fokus på medarbejdernes reaktioner. 

Blandt andet har Odense Kommune evalueret effekten af Chromaviso døgnrytmelys på Herluf Trolle Plejecenter. Her viste undersøgelsen bl.a. at sygefraværet var reduceret med omkring 20 procent.     

- Vi oplever i stigende grad, at hensynet til personalet sidestilles med patienternes behov. Flere og flere hospitaler og plejehjem vælger døgnrytmelys for at forbedre personalets arbejdsmiljø. Derfor bliver forskningsresultaterne på personalet en vigtig løftestang for yderligere udbredelse af døgnrytmelys fremover, forklarer Anders Kryger, der er direktør i Chromaviso.

Forskningen skal laves i samarbejde med Aalborg Universitet. De første resultater forventes i starten af 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129