23948sdkhjf

Ny kontrakt: Skal høste overskuds-sol i Holland

Green Hydrogen Systems har atter vundet en stor kontrakt i udlandet. I Ecomunitypark i Oosterwolde, Holland skal elektrolyse-virksomheden levere tre elektrolyseanlæg af typen GHS HyProvide A90 med en samlet kapacitet på 1,4 MW. Det fortæller Green Hydrogen Systems i en pressemeddelelse.

Læs også: Jysk elektrolysevirksomhed lander Siemens-ordre

- Vi er stolte over at blive valgt som leverandør af elektrolyseanlæg til dette vigtige projekt. Store projekter som dette er afgørende for at øge anvendelsen af grøn brint og for at nedbringe omkostningerne ved brintproduktion, forklarer Niels-Arne Baden, der er CEO for Green Hydrogen Systems, og fortsætter:

- Alliander demonstrerer et klart lederskab på dette område og får hermed unik mulighed for at teste den praktiske anvendelse af elektrolyse koblet op mod både elnettet og et større solcelleanlæg.

Fra brint til grøn el

Efterspørgslen på brint fremstillet vha. grøn el vokser i øjeblikket voldsomt.

Alene inden for det seneste år er væksten i den globale projekt-pipeline næsten femdoblet, fra 3,2 til 15 GW.

EU har for nylig offentliggjort en offensiv brint-strategi med en ambition om at få etableret brintanlæg i Europa med en samlet kapacitet på 6 GW inden 2024 og 40 GW inden 2030. Samtidig har Tyskland, Holland, Frankrig, Portugal og Norge offentliggjort egne nationale strategier for produktion af grøn brint.

For at understøtte ambitionen har EU skitseret en investeringsplan, som afsætter mellem 24 og 42 mia. EUR til opskalering af elektrolysekapaciteten – samt yderligere 220 til 340 mia. EUR til at støtte produktion af bæredygtig sol- og vindenergi i størrelsesordenen 80 til 120 GW, som kan forsyne elektrolyseanlæggene med grøn el. 

Det er som sagt den hollandske energileverandør Alliander, der har valgt den danske producent af elektrolyseanlæg som leverandør til det kommende store Power-to-X-projekt.

Kontrakten i Holland er den seneste i en række markante nye ordrer for den Koldingbaserede elektrolyse-virksomhed.
 
Projektet etableres i samarbejde med GroenLeven, der er producent af solcelleanlæg. Elektrolyseanlægget fra GHS skal anvende overskudsenergien fra et solcelleanlæg til at producere grøn brint, som kan anvendes til en række formål, f.eks transport, industriproduktion og opvarmning.

Fremtidig efterspørgsel
De tre elektrolyse-anlæg er standardiserede moduler, der kan bygges sammen til større anlæg for at øge produktionen, og Alliander kan derfor imødekomme en øget, fremtidig efterspørgsel efter brint ved at tilføje flere HyProvide-enheder til de første, som leveres. 

- Vi vil undgå overbelastning af el-nettet, og dette projekt giver os mulighed for at opsamle erfaringer fra hele værdikæden, når det gælder grøn brint – fra leverandører af udstyr og frem til servicering af slutkunder, inklusive forhold vedr. lovgivning og beskatning. Elektrolyseanlæggene fra Green Hydrogen Systems giver os en unik kombination af effektivitet og skalerbarhed, og vi er meget glade for at kunne indgå i et partnerskab med Green Hydrogen systems om dette banebrydende projekt, siger Ben Tubben, ansvarlig projektleder hos Alliander.
 
I forrige måned skrev Green Hydrogen Systems kontrakt med Siemens-Gamesa, hvor man skal teste storskala-mulighederne for Power-to-X-teknologien i forbindelse med vindenergi. 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062