23948sdkhjf

Jysk start-up leverer bæredygtigt lys til afrikansk guldmine

På en landejendom nord for Billund udvikler og producerer den danske start-up, Rise & Shine, deres eget bidrag til den bæredygtige omstilling. En solar-lampe, der producerer CO2-neutral belysning, som kan opstilles og fungere over hele verden.

Det er Anders Brandt og Søren Juul, der står bag. De har brugt et par år på ideudvikling og etablering og nu er de begge gået på fuld tid i firmaet, der står på fire ben.

En mast. En solar-lampe. En vindturbine. Et jordspyd til forankring. Efter en solrig dag har batteriet kapacitet til at lyse i tre nætter. Med vindturbinen som supplement i de nordiske lande, så er man sikret lys i mørket.

Til Afrika
Det lyder simpelt. Og det er det egentligt også. Da Søren Juul for nogle måneder tilbage var i gang med noget skovarbejde med venner og bekendte, fik han også øjnene op for, hvor salgbare lysmasterne egentlig er. Lidt small-talk i en pause blev til et salg af ikke færre end 125 lysmaster. 

- Det viste sig, at en af dem, der var med i skoven, arbejder for et canadisk firma, der graver efter guld i Afrika. Og han skulle åbenbart ikke tænke sig om mange gange for at finde ud af, at vores lamper var som skabt til deres behov, fortæller Søren Juul, der således skabte travlhed i det lille produktionslokale i den ene længe på det nedlagte landbrug ved Billund.

Kunderne kommer
Oprindeligt var ideen, at solar-lamperne først og fremmest skulle udvikles og sælges til forsvaret, til Nato og til nødhjælpsorganisationer. Således kunne man undlade at have store generatorer til at stå og brænde diesel af hele natten.

Og Rise & Shine har da også, efter nogen møje og besvær, fået et Natonummer, og dermed åbnet for den salgskanal.

Men som tiden går og Rise & Shine stille og roligt bliver mere og mere kendte, så får en masse andre potentielle kunder selv ideer til, hvor de kunne bruge solarlamperne.

Således skænker Søren og Anders jævnligt kaffe op for repræsentanter fra store virksomheder og danske kommuner, der kan se anvendelsen meget forskellige steder. Forleden var det et byggefirma, der købte ind til en vendeplads og et fællesområde i et nybyggerkvarter.

Har ikke travlt
Anders Brandt og Søren Juul er nok mestendels ildsjæle frem for iværksættere med profit for øje.

- Der er rigtig mange, der har foreslået os, at vi skulle melde os til "Løvens hule" og på den måde blive landskendte og sælge en hel masse lysmaster. Men det er faktisk ikke det, vi vil. Vi drømmer ikke om at score den store gevinst og erobre verden i løbet af de næste 12 måneder, siger Søren Juul.

Han finder tilfredshed i selv at kunne styre forretningen og væksten i virksomheden. At kunne levere den forventede kvalitet og opbygge erfaringen undervejs. De to iværksættere har ikke gæld i virksomheden og således ikke travlt med at opskalere.

- Vi vil gerne vækste, men det skal være i et omfang, hvor vi kan holde benene på jorden, og hvor vi selv kan være med, siger Søren Juul.

Mest dansk
Hos Rise & Shine vil man gerne skabe bæredygtighed. Og det gælder både for klimaet og for lokalsamfundet. Derfor vil man gå langt for at sikre, at virksomheden bruger lokale leverandører.

Således bliver masterne produceret og leveret af Dano Mast - der er bedst kendt som producent af flagstænger. Jordspyd og beslag leveres af en lokal smedevirksomhed og plastic-vingerne i vindturbinen 3D-printes også i samme postnummer. 

Til gengæld skulle det vise sig, at hoveddelen ikke kunne leveres af danske leverandører.

- Vi startede faktisk med at kontakte nogle danske leverandører for at høre om de ville være med til at udvikle et dansk solar-lampehoved. Det ville de ikke, da de ikke kunne se et marked eller en fremtid for det, fortæller Anders Brandt ,der så måtte aktivere kontakter i Kina. Her fandt de frem til en fabrik, hvor Rise & Shine køber direkte fra samlebåndet.

Det er jo spændende
Hvordan ser fremtiden så ud for Rise & Shine? Umiddelbart er der ikke nogen fare for at virksomheden vokser ud af de nuværende produktionslokaler. Her kan snildt blive plads til de første 4-5-6 medarbejdere, der skal samle og pakke lysmaster til levering.

- Hvis du kommer igen og besøger os om 10-20 år, så håber vi på, at vi er vokset til måske 15-20 medarbejdere. Måske er vi på en ny lokation, men vi er i en virksomhed, hvor  Søren og jeg stadig er med og er en del af virksomheden. Vi går jo op i det her og synes, at det er spændende, siger Anders Brandt.

- Og vi har masser af ideer til, hvordan vi kan udvikle nye produkter, der på samme måde som solar-lampen kan være med til at løse et behov på en bæredygtig måde, siger Søren Juul.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093