23948sdkhjf

Mange producenter lever ikke op til deres ansvar

Det er 15 år siden, at det lovpligtige producentansvar blev indført. Men ifølge Elretur, der håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af flere end 800 medlemmer, er der fortsat mange producenter, der ikke er deres ansvar bevidst.

Det fortæller Elretur i en pressemeddelelse.

Hvem er omfattet?

Producentansvaret påhviler dén, der som første omsætningsled i Danmark sælger omfattede produkter (EEE og BAT). Producentansvaret påhviler altså både virksomheder, der producerer og sælger sine varer i Danmark, og virksomheder der importerer varer fra udlandet og sælger disse i Danmark. Det gælder også udenlandske virksomheder, der sælger produkter direkte til danske forbrugere.

Virksomheder, der køber elektriske og elektroniske produkter produceret af en anden virksomhed og sælger disse produkter videre under eget mærke, har producentansvaret for de pågældende produkter (Original Equipment Manufacturer / OEM produkter). Det gælder også, selvom producenten af originalprodukterne er en dansk virksomhed.

Kilde: Elretur.dk

Elretur introducerer nu et nyt miljøcertifikat, der skal gøre det lettere for forbrugere og offentlighed at se, hvilke producenter og importører af el-produkter der overholder deres producentansvar om at genbruge og genanvende udtjent elektronikaffald.

Uopmærksomhed
Ifølge en kortlægning fra Miljøstyrelsen sælges der hvert år over 200.000 tons elektronik i Danmark, og man vurderer, at omkring en fjerdedel aldrig bliver registreret, selvom loven kræver det.

Dermed overholder mange virksomheder ikke deres lovpligtige producentansvar.

- Vi vil gøre det let for forbrugere og offentlighed at handle med de virksomheder, som overholder deres ansvar, så vi kan udvinde de værdifulde ressourcer fra det udtjente elektronik, reparere og genanvende produkter og bortskaffe resten miljøansvarligt, siger Morten Harboe-Jepsen, der er administrerende direktør i Elretur, i pressemeddelelsen.

- Mange virksomheder er givetvis ikke opmærksomme på de krav, som loven stiller til håndtering af gammel elektronik, mens andre sandsynligvis spekulerer bevidst i at omgå deres producentansvar. Det skader den cirkulære økonomi, når der er virksomheder, der ikke bidrager og fordyrer hverdagen urimeligt for virksomheder, der overholder reglerne. Det skal vi alle huske på, når vi handler, siger Morten Harboe-Jepsen.

Elretur er Danmarks største indsamlingsaktør inden for bortskaffelse, genbrug og genanvendelse af udtjent elektronik med 800 store og små virksomheder som medlemmer.

Virksomheder kan også leve op til deres producentansvar ved at være medlem af andre kollektive ordninger eller ved at være registreret som individuel producent i miljøstyrelsens producentansvarsregister.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078