23948sdkhjf

Grønland udfordrer Kinas monopol

En ny rapport forudser, at Kinas totale produktion af sjældne jordarter vil falde fra 97 til 43 procent i løbet af de kommende fem år.
Kinas monopollignende status på markedet for sjældne jordarter står foran et snarligt ophør.

Det forudser en analyse fra amerikanske Technology Metals Research ifølge Berlingske.

Mens Kina i dag sidder på 97-98 procent af markedet for sjældne jordarter, vil andelen allerede i 2017 være faldet til 43 procent, lyder prognosen.

Og nok så interessant vil Grønland – med en andel på 14 procent – være førsteudfordrer til Kina efterfulgt af USA.

- Når jeg taler med virksomheder, som interesserer sig for det her, er de ikke så bekymrede, som de var for et år siden, fordi der nu er produktion af sjældne jordarter under opstart i USA og Australien, og fordi der er store forekomster i blandt andet Grønland, siger Peter Thagesen, der er afsætningspolitisk chef i DI til avisen.

Tema: Elektronikbranchen, Kina og de sjældne jordarter

Det er nemlig ikke kun den fortsatte forskning i Grønlands undergrund, der skaber optimisme. En dom fra verdenshandelsorganisationen WTO slår fast, at Kina skal lempe på en række de restriktioner, landet har pålagt eksporten og som har medført flerdoblinger af priserne på sjældne jordarter-

- Kina har fået monopol på sjældne jordarter, fordi de har satset på det, investeret i det, indført kvoter og eksportskatter og gjort råvarerne svært tilgængelige på verdensmarkedet. Hele det regime er vi mange, som håber, nu kommer under pres, fordi det er gjort ulovligt i WTO. Sagen handler om andre mineraler, men i og med at dommen er ret principiel, regner man med, at en tilsvarende sag om sjældne jordarter vil få samme udfald, siger Peter Thagesen

Læs meget mere om Kina, Grønland og sjældne jordarter i Electronic Supplys tema her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062