23948sdkhjf

Omlægning og pandemi sender Frandsen i rødt

Mange kunne nok have ønsket sig at skære et par måneder af 2020, og for lyskoncernen Frandsen Lighting har en omlægning af regnskabsåret gjort det muligt. Således dækker det netop offentliggjorte årsregnskab blot over årets syv første måneder, og for første gang siden 2009 kommer lyskoncernen ud med røde tal på bunden.

Årets bruttoresultat lyder på lige knap 5 mio. kr., mens resultatet før skat lander på – 11,1 mio., og ifølge selskabets ledelsesberetning har corona en stor del af skylden for underskuddet.

– Udbruddet af covid-19 medførte i foråret 2020 at størstedelen af selskabets markeder var helt eller delvist nedlukkede, hvilket medførte en ikke ubetydelig omsætningsnedgang i denne periode, skriver ledelsen, der også peger på interne omlægninger som en medvirkende faktor.

–  Samtidig er selskabets salgskanaler på hovedmarkederne i Europa omlagt, hvilket har medført en række engangsomkostninger ligesom en gennemgang og justering af selskabets produktsortiment med henblik på optimeringer også har medført betydelige omkostninger, lyder det.

Ledelsen peger også på, at årets resultat er påvirket af, at ”regnskabsmæssige skøn vedrørende ukurans af selskabets varebeholdninger er tilpasset koncernens retningslinjer”, men understreger, at resultatet ikke desto mindre anses for utilfredsstillende.

Dykkede inden ejerskifte

Omlægningerne er kommet i kølvandet på vinterens ejerskifte, hvor Frandsen-stifter Benny Frandsen solgte livsværket til Bestseller-milliardæren Troels Holch-Povlsens selskab Nine United. Allerede inden overtagelsen havde lyskoncernen dog taget et dyk; fra 2018 til 2019 faldt bruttofortjenesten fra 53,7 til 41,9 mio. kr., mens resultatet før skat blev mere end halveret med et fald fra 19,5 til 8,6 mio. kr.

Her betegnede man i årsrapporten resultatet som tilfredsstillende og i tråd med forventningerne. Og man var forberedt på, at corona kunne blive en udfordring.

–  På baggrund af den store usikkerhed som dette har medført, herunder usikkerheden om situationens varighed, er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at foretage en rimelig vurdering af de økonomiske konsekvenser af covid-19. Det er på samme baggrund ikke muligt at udtrykke en tilstrækkelig sikker forventning til koncernens og selskabets omsætning og resultat før skat, lød det dengang i ledelsesberetningen.

Trods genopblusning lader det dog til, at man nu har genvundet følelsen af fast grund under fødderne i den Horsens-baserede lyskoncern. I hvert fald sættes der i dette årsregnskab tal på forventningerne til indeværende regnskabsår.

–  For regnskabsåret 2020/21 forventes et bruttoresultat på cirka 45-55 mio. kr. og et resultat efter skat på 10-14 mio. kr., lyder det uden forbehold i ledelsens beretning.

Frandsen Lighting A/S
mio. kr. 2020* 2019
Bruttofortjeneste 5,0 41,9
Driftsresultat - 12,3 6,4
Resultat før skat - 11,1 8,6
Årets resultat - 8,4 7,2
Balancesum 87,8 98,7
Egenkapital 52,7 51,1
Gns. antal ansatte 55 62
Regnskabsåret blev afsluttet 31. juli 2020.
*Regnskabsåret 2020 dækker over perioden 1. januar - 1. juli. Tallene er derfor ikke direkte sammenlignelige
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094