23948sdkhjf

Eksporten er stadig ramt af corona

Betalingsbalancen viser, at den samlede eksport af varer og tjenester er faldet med 110 milliarder kroner, når perioden marts-oktober sammenlignes med året før.

Den skriver DI Business.

Fra januar til oktober 2020 faldt eksporten af varer og tjenester med 13 procent. Særligt for tjenestehandlen har der været store fald i 2020, hvor eksporten er faldet med 19 procent. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

- Virksomhederne har mistet eksport for 110 milliarder kroner. Vi er langt fra tilbage på normal omsætning endnu, så tabet vil blot vokse sig større i de kommende måneder, da, siger Allan Sørensen.

- Tjenesteeksporten har lidt de største tab. Særligt turistbranchen og luftfarten lider kraftigt under den manglende rejseaktivitet som følge af coronakrisen, siger Allan Sørensen.

Vareeksporten faldt med 6,3 procent i oktober.

- Det er primært medicin, der trækker vareeksporten ned i oktober. Medicinaleksporten kan godt have nogle store udsving, så jeg håber, at den får et comeback allerede i november. Ser vi bort fra medicin, var der stilstand i eksporten, hvilket heller ikke er prangende, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Coronakrisen er ikke et overstået kapitel for dansk eksport. Høje smittetal og restriktioner i udlandet kan bremse eksporten yderligere i vintermånederne, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Jeg håber, at en snarlig vaccine kan sikre bedre tider i 2021. Vi har brug for, at der bliver løsnet op, så vi kan få fart på eksporten igen. Eksporten er den store motor i dansk økonomi, som giver job til 850.000 danskere, siger Allan Sørensen.

Vareeksporten til Storbritannien er indtil videre faldet med 21,3 procent i 2020.

- Vi styrer mod den laveste eksport til Storbritannien i 20 år. Eksporten til Storbritannien er faldet kraftigt i 2020, og hvis briterne forlader EU uden en handelsaftale, bliver 2021 næppe et bedre år for virksomhedernes eksport til Storbritannien, siger Allan Sørensen.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078