23948sdkhjf

Millioner til forskning i bionedbrydeligt elektronik

Shweta Agarwala, adjunkt ved Aarhus Universitet, har modtaget seks millioner kroner fra Willumfonden til et nyt forskningsprojekt. Det fortæller AU i en pressemeddelelse.

Det nye forskningsprojekt sigter efter at skabe nye elektronisk funktionelle materialer, som er fuldstændig biologisk nedbrydelige.

- Der kommer hele tiden nye løsninger til bæredygtige samfund med vedvarende energi, smart industri, grøn transport osv. Men hvis elektronikken, der ligger bag det hele, ikke er nedbrydelig, så er fremtiden ikke bæredygtig, siger Shweta Agarwala.

- Sammenlagt med den til stadighed dalende levetid for elektroniske produkter har vi et problem. Og samtidig er det meste elektronik ikke bare ikke-nedbrydeligt – det frigiver også toksiner, der er skadelige for miljøet, siger forskeren.

I 2019 blev der genereret 53,6 milliioner tons elektronikaffald og kun 17,4 procent blev registreret som genanvendt.

Shweta Agarwalas forskning ligger på grænsen mellem nanoteknologi, elektronik og produktion af additiver. Via printet elektronik (PE) bruger hun funktionel blæk til at printe elektroniske kredsløb på fleksibelt underlag af forskellig slags, eksempelvis tekstiler, papir, biomaterialer eller plast.

- I dette nye projekt vil jeg manipulere på arkitekturen af en polymer til at skabe et nyt biologisk nedbrydeligt materiale, der kan ’tunes’ til at være både isolerende og ledende, forklarer hun.

- Der er gjort en smule forarbejde på biologisk nedbrydelige substrater, men syntese af biologisk nedbrydelige ledere og halvledere er nærmest et jomfrueligt område. Og det er her, jeg vil skubbe grænserne for at designe en helt ny materialeklasse med unikke egenskaber og dedikerede funktionaliteter, siger Shweta Agarwala.

Shweta Agarwala forventer ikke, at projektet munder ud i brancheklar teknologi. Men hun har en klar vision med projektet: Det handler ikke kun om at udvikle en ny materialeklasse, men om at bygge bro mellem videnskab og ingeniørkunst.

Projektet, der går under navnet ”Printet bio-inspireret hydrogel substrat med klæbende og -elektrisk ledningsevne til bæredygtig elektronik”, starter 1. april 2021.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062