23948sdkhjf

Medie: Flertal vil bruge 1,5 milliarder på droner og radar til overvågning af Arktis

følge TV2 betyder ny aftale, at Danmark blandt andet vil bruge 750 millioner kroner på nye overvågningsdroner.

Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget aftalt at bruge over en milliard kroner på at øge Forsvarets evner til at overvåge aktiviteter i Arktis og Nordatlanten, erfarer TV2.

Aftalen er ikke bekræftet, men ifølge TV2 indeholder den blandt andet 750 millioner kroner til at købe langtrækkende droner. Det står ifølge TV2 ikke i aftalen, hvilke droner, der skal købes.

Derudover skal der bruges 390 millioner kroner på luftvarslingsradar på Færøerne. I alt løber aftalen ifølge TV2 op på 1,5 milliarder kroner. Efter engangsomkostningerne betyder aftalen årlige udgifter for 300 millioner kroner.

Arktis blev tidligere i år udpeget af forsvarsminister Trine Bramsen (S) som et særlig fokusområde på forsvarsområdet.

- Vi ser en stadig større aktivitet i området. Det skyldes klimaforandringer, der giver nye passagemuligheder. Men det skyldes også, at stormagter har udvalgt området til at lægge arm i.

- Derfor går det ganske enkelt ikke, at der er store områder, hvor vi ikke ved, hvad der foregår, skrev hun i et indlæg til Altinget 1. februar.

Her argumenterede forsvarsministeren for, at der var behov for at øge overvågningen af flytrafikken omkring Færøerne.

- Her er der forlydender om, at fly krydsede ind over færøsk territorium, skrev hun i Altinget.

- Problemet er blot, at vi uden overvågning ikke ved, om det er rigtigt. Det samme gælder omkring Grønland, hvor der fra tid til anden registreres anormale aktiviteter.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091