23948sdkhjf

Klumme: Professionel Elektronik ser ind i allokering i 2021

Klummen er skrevet af Jeff Mankvard, Texim Europe og Flemming Jensen, Nohau Danmark A/S.

Der er ingen tvivl hos nogen mere, at vi ser ind i en kraftig allokering i mindst 6-9 måneder frem i tiden.

Men hvor slem er den, er der årsager og gælder det alle produkter?
PE har taget temperaturen hos sine medlemmer.

Aktive (Semiconductors), har altid været den tone angivende faktor indenfor elektronik produktion. Den del af branchen har altid været meget følsom for produktions svigt (Brand, Jordskælv etc.)

Da AKM-fabrikken brændte i 2020, afstedkom det stor mangel i Audio relaterede produkter.
Men også Covid-19 og som følge af manglende investering i 2020, har resulteret i en mangelsituation.

Samsung Memory chips er nu allokeret grundet udskudt investering i produktions kapacitet.
Omvendt har Covid-19 skabt et boom i hjemme forbruger elektronik. Når man nu ikke kan komme ud at rejse, kan man vel ligeså godt investere i en ny 5G mobil, PlayStation elle senest QLed tv.

Store halvleder huse som NXP, Renesas, STM og Xilink har øget priserne kraftigt med 25%+, samt varslet lange leveringstider.  Grunden er ifølge dem selv øget omkostninger i produktion, urentable produkter, Covid-19 mm.
Men mon ikke årsagerne også skal søges andre steder?

Passive, her er det chipmodstande og film cap. der som sædvanlig er hårdt ramt. Levering på op til 30 uger er nu normalt. Prisstigninger er dog moderate, men kan man vente i mere end et halvt år på levering?

Generelt er der ikke leverings problemer mht. stik og konnektorer. Og prognoserne giver ikke anledning til forventede længere leveringstider eller andet. Der kan forventes en tendens til prisstigning, primært pga. guldets himmelflugt. Leveringstider på forbindelseskritiske komponenter, såsom kabler, ledninger og flex-rigid, kan være en kritisk parameter.

Det er meget dyrt at investere i nyt produktions udstyr til kabel- og lednings fremstilling, og leverings- og opstillingstiden for dette er ofte mere end 6 måneder. Derfor tager det tid for kabel industrien at tilpasse sin kapacitet.
PCB og flex-rigid er ofte produceret i Kina, og her er der begyndt at opstå kapacitets problemer desuden har de fokus på, at hjemmemarkedets behov kommer først. Så her kan man også forudse længere leveringstider. Et skift til lokale producenter vil ofte medføre et højere prisniveau.
Så konklusionen vil på nuværende tidspunkt være, at man kan forvente mindre prisstigninger på stik, mens der vil være usikkerhed omkring kapaciteten mht. kabler og PCB produkter.

Embedded (Industri PC’er , Boards mm.) Her er leverings situation omvendt. Modsat komponent branchen der tager ordre med længere og længere leveringtid, og hermed skaber et stigende kunstig behov, der oftest eksploderer som en ballon, har man i allokeringssituation, oftest indført maks. 30 dages ordre.
Dvs. bestiller man som kunde en Boxpc, Memory modul etc. kan man ikke lægge ramme ordre, men kun få dellevering til næste afkald. Dette kan lyde mærkeligt, men med tanke på hvor dyre produkter der er tale om, giver denne metode rigtig god mening.

Display, Selve LCD-produktionen er ikke ramt, men desværre bruger alle display jo også styre enheder, i form af Semiconductors. Dette har afstedkommet stigende leveringstider fra typisk 8 uger til 16 uger, desuden er kortvarende prisstigninger på 30% ikke ualmindelig. Da display oftest er større enheder, er logistikken også en udfordring.

For at øge produktion på de gængse display typer, er en nedlægning af en lang række mindre display serier sket. Funktionsmæssigt giver dette ikke de store problemer, men desværre er et display også en mekanisk enhed, så derfor giver det kunderne store udfordringer bare at skifte et display. 
 
På måleinstrumenter, hvor der pt. ikke er de store problemer prismæssigt, ses dog en sideeffekt af display situation. Leveringtiden er steget fra flere leverandører, da man oplever komponent mangel på delelementer, så som display og visse halvledere.

Wireless. Trods et marked der eksploder lige nu, har vi pt. ikke set hverken store prisstigninger eller lange leveringtider. Netop på grund af Covid-19 har man ikke været tilbageholdende på øget produktions kapacitet,
til diverse IoT løsninger. Volumen på de vitale chip er blevet øget kraftigt, med deraf følgende prisfald.
Mange wireless løsninger er med til at udelukke menneskelig kontakt. En trend der desværre er meget populær i disse isolationstider.

Batterier og PSU. Markedet virker stabilt og uden de store prisstigninger, der pt er på 4-5%, primært på grund af stigende transport omkostninger, samt allokering på de Semiconductors, der bruges i de færdige produkter.
Dog stigende leveringstider (36 uger) på større genopladelige batteripakker.

Hard to find- Er normalt udgåede komponenter der skaffes, men I allokeringstider dukker det grå markeds grådige spøgelse op. Værst eksempelvis AKM, som tidligere nævnt, her ses 5$ enheder solgt til 110$. Passive oftest 5-10 doblet pris. Forespørgsler stiger dag for dag, og fokus er ikke på udgåede komponenter, men gængse, der nærmest udbydes på auktion, desværre også med en del Counter-fit (Falske) komponenter.

Lidt tankevækkende er det, at Semiconductor markedet faldt 12% i 2019 (Før Corona), men i 2020 hvor alle lukkede ned, steg det med 5,4 % og det forventes under en delvis nedlukket verden i 2021, at stige med 8-10%. Har man haft mod på at investere i Tech aktier siden marts 2020, er man bestemt heller ikke ilde stedt.
Firmaer som Micron og AMD er gået fra en kurs på omkring 35 til 90$ på under et år. Ikke så ringe i en tid, hvor vi betaler negative renter for penge i banken.

Dette var lidt om hvordan vi i Professionel Elektronik, og vores medlemmer oplever situationen i en verden præget af Corona. I har muligvis andre oplevelser, men jeg tror det gælder for os alle, at vi snart håber denne Corona igen bliver navnet på en Mexicansk øl, og vi alle kan få lov til at leve nogenlunde frit. Men inden vi når der til, så pas på hinanden og pas godt på dig selv.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078