23948sdkhjf

Farvel til Voodoo: Nærfeltscanner vil spare tid og penge

Center for Industriel Elektronik (CIE) ved SDU har udviklet et effektivt værktøj til lokalisering af kilderne til elektromagnetisk interferens.

- EMC har ry for at være voodoo, da der ofte indgår nogle meget komplekse koblinger på et printkort. Det ville være rart, hvis man kunne se felterne. Og det er lige præcist det, man kan i en nærfeltscanner, fortæller lektor Morten Sørensen, der før sin ansættelse på SDU arbejdede en årrække som EMC-specialist på Bang & Olufsen. Han nævner i den sammenhæng et konkret eksempel.

- Vi havde et stort PCB, der skabte problemer ved 900 MHz. Nærfeltscannet viste et stort sammenhængende areal med moderat støj. Med visualiseringen af feltet blev det tydeligt, at der var en plan-resonans, men felterne var for svage og for udbredte til at den traditionelle håndholdte probe kunne afsløre problemet. Nærfeltscannet sparede os mange timers trial and error, forklarer lektoren.

Tid er penge

En nærfeltscanner sparer ikke blot tid, men også penge. Det kan være ekstremt dyrt, hvis en virksomhed fejler EMC-testene tre uger før produktet skal sendes i produktion, hvilket kan forsinke produktlanceringen. Der er kun ganske få værktøjer til at løse problemerne i sådanne tilfælde, og at tage disse i brug er ofte en yderst bekostelig affære. 

- Nærfeltscan af prototyper kan tidligt udpege risikoer og dermed være med til at sikre projektplanen, og skulle ulykken være ude med en dumpet test, så er nærfeltscannet et af de allervigtigste analyseværktøjer til at finde årsagen til støjen, siger Morten Sørensen.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063