23948sdkhjf

Hospitalsrobotter samler støv i parkeringskælderen

En stribe projekter med logistik- og rengøringsrobotter er løbet ind i vanskeligheder på hospitaler og plejehjem. Problemet risikerer at vokse, når nye supersygehuse tages i brug.

Mange danske hospitaler har de senere år indkøbt mobile robotter til at klare daglige service-, logistik- og rengøringsopgaver. Faktisk brugte 15 ud af 40 administrative hospitalsenheder ifølge en undersøgelse fra DTU i sommeren 2020 robotter. Men flere af robotterne står i dag helt stille, eller er kun delvist i drift, f.eks. om natten, skriver Ingeniøren.

På Herlev Hospital holder 11 logistikrobotter til en værdi af over 40 mio. kr. således på andet år i garage. Lastet med medicinsk udstyr, blodprøver eller vasketøj gik robotterne ofte i stå i mødet med patienter eller personale på hospitalsgangene.

På Odense Universitetshospital har gulvvaskerobotter påkørt patienter to gange samt forstyrret nattesøvnen for de indlagte – og det har været nødvendigt at sende en medarbejder i forvejen, når robotten skulle arbejde. I dag er den ene i garage; den anden er forvist til en forhal.

Ikke desto mindre forventer flere af de nye supersygehuse at automatisere med robotter, og senest har Region Sjælland for 23 mio. kr. indkøbt 35 selvkørende italienske robotter til det fremtidige Sjællands Universitetshospital i Køge.

»Logistikrobotter fungerer teknisk godt til at flytte emner fra A til B, men jeg har endnu ikke set nogen, der reelt kan interagere med mennesker,« siger Norbert Krüger, professor ved SDU Robotics på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Når robotterne alligevel bliver indkøbt for så at ende parkeret i kælderen, skyldes det en udpræget teknologioptimisme hos både offentlige indkøbere og robotleverandører, lyder det fra Thomas Bolander, professor ved DTU Compute og ekspert i kunstig intelligens.

»Over en bred kam har producenter, forskere og hospitaler været for naive og undervurderet, hvor svært det er at tage en industrirobot og sætte den i drift på et hospital, som er et meget mere ukontrolleret miljø,« siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079