23948sdkhjf

Dansk firma skal bygge satellitter til klimaovervågning

Det er den danske satellitproducent GomSpace, der skal bygge de første tre små satellitter i en klimamission for ESA. Det er første gang, at ESA bruger en konstellation af små satellitter til klimaforskning.

Målet er at lave hurtigere og ikke mindst billigere klimaforskning.

Den Europæiske Rumorganisation, ESA, vil gerne være i stand til hurtigere at kunne lave klimamissioner. I dag kan det tage 10 år at forberede en mission med en stor satellit. ESA har derfor besluttet at lave en række missioner med små satellitter, såkaldte cubesats. Ambitionen er, at der kun skal gå tre år fra idé til opsendelse. Navnet på den nye type missioner er SCOUT-missioner.

ESA har til den første SCOUT-mission valgt at indgå forhandlinger med et konsortium anført af danske GomSpace som hovedleverandør. ESA begrunder valget med at konsortiet leverer den mest innovative løsning inden for budgettet.

GomSpace og flere videnskabelige partnere har givet deres mission navnet ”CubeMAP” (CubeSats for Monitoring Atmospheric Processes).

Fakta:

Missionen består af tre satellitter, som hver består af 12 units, som bærer forskellig instrumenter.

Missionen planlægges sendt op i 2024 og at vare 4 år.

GomSpace, der forventes at udgøre ca. 25% af projektet, leverer satellitterne og er hovedentreprenør på opgaven, mens det britiske firma RAL (Rutherford Appleton Laboratory) leverer måleinstrumenterne, som bl.a. består af et termisk infrarødt spektrometer.

ESA og konsortiet forventes at indgå en kontrakt senere på året.

Som navnet siger, så skal instrumenterne på satellitterne kortlægge og indsamle data, der kan bidrage til at kvantificere de processer, der foregår i de to nederste lag i atmosfæren - den øvre Troposfære og Stratosfæren.

Missionen fokuserer på troperne, da atmosfæren i denne region er markant påvirket ved konvektion af opadstigende luft, som ofte er massivt forurenet på grund af afbrændinger af vegetation samt af mineralsk støv.

Troperne anses derfor for at kunne bidrage mest til studier af processer i atmosfærelagene og disses påvirkning på klimaet.

Regeringen forbereder i øjeblikket en grøn opdatering af den nationale rumstrategi, som bl.a. vil have fokus på, hvordan dansk rumteknologi kan hjælpe Danmark med den grønne omstilling og mere og bedre viden om klimaforandringerne.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.08