23948sdkhjf

Oxyguard og DTU udvikler ny sensor til måling af vandkvalitet

Forskere fra DTU og ingeniører fra OxyGuard arbejder nu sammen om at skabe en ny online-sensor, så fiskefarmere konstant kan overvåge vandkvaliteten i deres bassiner.

Danske OxyGuard er en verdensførende leverandør af udstyr til fiskefarme.

- Fiskefarme udgør et meget komplekst økosystem, og i dag kan man måle kvaliteten af vandet på et utal af parametre. Med dette projekt vil vi udvikle en online-sensor, der automatisk laver vurderinger af, om vandkvaliteten og dermed velfærden er i orden. Det vil være et meget stærkt værktøj for producenterne, der i dag bruger megen tid på manuel overvågning, siger Paw Petersen, direktør i OxyGuard.

Udviklingen af den nye online-sensor bliver ledet af seniorforsker Adam Hambly fra
DTU Miljø, der tidligere har udviklet sensorer på baggrund af fluorescens-teknologi, hvor man udsender lys og analyserer det, der kastes tilbage.

Innovationsfonden har støttet projektet med 6,4 millioner kr.

Projektet blev indledt i april og afsluttes med udgangen af 2023.

I det nye projekt er vandkompleksiteten dog større, så det er en udfordring at skabe den nye sensor.

- Vi vil udvikle en sensor, der måler i realtid og bliver tilknyttet en database med registreringer fra et stort antal fiskefarme. På den måde kan man konstant vurdere, om alt er ok, eller om det er nødvendigt at gribe ind, for eksempel hvis partikelindholdet i vandet bliver for højt, hvis der er bakterielle opblomstringer eller noget helt tredje, der kan udgøre et problem for fiskene. Måske når vi endda så langt, at sensoren
kan give en tidlig alarm selv ved små ændringer i vandmatrixen, der kan give reelle udfordringer med vandkvaliteten senere, siger Adam Hambly.

Overvågning øger velfærd og sikkerhed for fiskene

I det nye projekt forventer man at udvikle og teste en prototype på den nye onlinesensor
og helst komme så tæt på en kommerciel produktion som muligt. Selve
sensoren udvikles af OxyGuards ingeniører.

Forskerne fra DTU vil bidrage med viden om og erfaring med fluorescens-teknologi, samt indsamling for analyse af data fra en lang række fiskefarme.

- Projektet er et led i en naturlig udvikling inden for produktion af fisk på land. At skabe kunstige vækstmiljøer for avancerede arter som fisk kræver både en meget høj grad af teknologi, men også digitalisering, forklarer Paw Petersen.

- Mange parametre påvirker hinanden gennem feedback-loops, og det kræver stærke digitale værktøjer at få en fuld forståelse af dem. Ved at bringe vores kompetencer sammen på tværs af industri og forskning kan vi skabe et produkt, der virkelig kan forbedre produktionerne, dyrevelfærden og sikkerheden, siger OxyGuard-direktøren.

Hvis det lykkes parterne at skabe den nye type sensor, så har det markante perspektiver.
OxyGuard har kunder over hele verden, som er interesserede i enkle og forbedrede
målinger på deres fiskefarme.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078