23948sdkhjf

Nyt lab sætter robotterne fri

Teknologisk Institut har åbnet et nyt robotlaboratorium, som blandt andet skal forberede intelligente og autonome robotter til at kunne bevæge sig frit i det offentlige rum.

Pointen er at få robotterne ud af de normalt beskyttede produktionsmiljøer og ud i vores alle sammens hverdag.

Det skriver Teknologisk Institut, der står bag det nye laboratorium.

Laboratoriet, som er placeret i en af Teknologisk Instituts store robotinnovationshaller i Odense, skal hjælpe producenter og professionelle brugere i forhold til at afklare, hvor autonome robotter har deres berettigelse, hvordan man anvender dem bedst, og hvordan man sørger for, at de er sikre at omgås.

- Nu er tiden kommet til, at robotterne skal ud og arbejde i miljøer, som kræver, at de kan bevæge sig frit. Det er en enorm vækstmulighed for dansk robotindustri: Fra anvendelse i industriproduktionen til potentielt alle dele af samfundet. Fremtidens robotteknologi er ikke kun forbeholdt fabrikkerne, siger administrerende direktør for Teknologisk Institut, Juan Farré.

Han fortsætter:

- Robotterne skal også ud at hjælpe danske virksomheder i mange andre brancher; eksempelvis landbrug, sundhedssektoren, byggeri og logistik. Robotterne bliver et vigtigt element i forhold til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft i Danmark samt opretholde og styrke konkurrenceevnen for danske virksomheder, siger han.

Tilpasser sig omgivelserne

Udfordringen bliver at få robotterne til at navigere i de foranderlige omgivelser der er uden for den lukkede produktionshal.

- Når robotterne skal overføres fra fabriksgulvet til det fri, kræver det avanceret teknologi, eftersom de nu skal navigere i ofte mere ustrukturerede og ukendte miljøer. Det er robotter som udgangspunkt ikke gode til. Men med kunstig intelligens, nye, avancerede sensorer og teknologier til bedre menneske-robot samspil kan vi skabe nye muligheder for robotterne, som vil kunne begynde at udføre opgaver i det offentlige rum uden, at vi går på kompromis med sikkerheden, fortæller Lars Dalsgaard, der er sektionsleder og ansvarlig for det nye laboratorium.

Laboratoriet er blevet indviet i forbindelse med Robotbrag 21.

Fakta

En autonom robot er en robot, der med en høj grad af selvstændighed – det vil sige uden menneskelig styring eller indblanding – er i stand til at udføre arbejdsopgaver. Det er f.eks. logistikrobotten, der får at vide at den skal køre fra A til B, derefter selv planlægger ruten og følger den mens den på egen hånd kører uden om forhindringer.

Eller dronen der er i stand til selv at lette, flyve og aflevere en pakke på en boreplatform alt imens den selv korrigerer for vind- og vejrforhold og undgår forhindringer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156