23948sdkhjf

Nyt anlæg vil lagre energi i sten

Rødby kan se frem til at blive hjemsted for et nyt energilagringsanlæg, som har potentiale til at løse en af barriererne for en fremtidig 100% grøn elforsyning.

Anlægget bliver af typen GridScale, som kan gemme strømmen fra de tidspunkter, hvor vinden blæser og solen skinner, til senere brug.

Andel og Stiesdal Storage Technologies har de seneste måneder afsøgt forskellige geografiske muligheder for placering af det første GridScale lager, og valget faldt på Rødby.

- Vi har lagt vægt på, at lageret opføres og testes, hvor vores ejere, andelshaverne, bor. Desuden skal det være et sted, hvor vi allerede nu kan se de muligheder og udfordringer, som kommer med elektrificeringen af samfundet og de stadigt stigende mængder vedvarende energi fra for eksempel vindmøller. Og så skal der være plads til at udvide lageret og til eventuelt også at teste og udvikle nye lagermetoder. Ud fra de kriterier er Lolland perfekt, siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i Andel.

Rødby Varmeværk som nabo

For Stiesdal Storage Technologies er Rødby en god placering. Både det konkrete naboskab til Rødby Varmeværk og den regionale forsyningssituation med overskud af vedvarende energi trækker i den rigtige retning.

- Det er præcis i sådan en sammenhæng, at vores lagringsteknologi vil kunne gøre en forskel og bidrage til en langt større integration af strøm fra sol og vind end hidtil muligt. Markedet for lagring af elektricitet fra vedvarende energikilder er enormt, og vi forventer, at GridScale-anlæggets kombination af lang afladningstid og lav omkostning vil tiltrække international opmærksomhed, siger Peder Riis Nickelsen, CEO, Stiesdal Storage Technologies.

Også Rødby Varmeværk ser positivt på placeringen af energilageret og opfatter det som et vigtig tiltag ud fra såvel nationale interesser som egne ønsker om fremtidig varmeforsyning.

Løser højaktuel problemstilling

På Lolland-Falster er produktionen af vedvarende energi så stor, at der til tider må lukkes for energiproducerende anlæg, idet forbruget ikke matcher produktionen.

- Her har vi et klokkeklart eksempel på en af de udfordringer, som kommer med den grønne omstilling. Der er masser af vedvarende energi, men det kan ikke transporteres væk fra Lolland-Falster uden meget store investeringer i den elektriske infrastruktur. Alene havvindmøllerne producerer dobbelt så meget, som der bruges lokalt. Derfor skal man bruge elektricitet til noget andet, eller man skal kunne lagre det, siger Jesper Hjulmand.

GridScale lageret ved Rødby vil være et demonstrationslager, som skal benyttes mindst 10-15 år efter opførelsen. Når de nødvendige byggetilladelser er på plads, vil opførelsen af lageret starte. Andel forventer, at det kan ske i efteråret, og at lageret er klar til at tage imod energi fra sol og vind om cirka et års tid. 

Andel og Stiesdal Storage Technologies forventer, at GridScale lagrene kan stå ved solcelle- og havvindmølleparker, ved transformerstationer og industrielle anlæg.

Elektricitet fra varme sten

Potentialet i energilagring i sten er dokumenteret i to danske innovationsprojekter gennemført på DTU Risø af henholdsvis Andel og Stiesdal Storage Technologies.

I begge projekter bliver elektricitet lagret som varme i sten – og den varme kan benyttes til at producere elektricitet, når der er behov. 

Projekterne bekræftede, at sten kan holde til gentagne opvarmninger, at det er muligt at få energien ud af lageret igen ved en konstant temperatur, og at et storskalalager kan bidrage til at løse udfordringer i elsystemet. Dermed blev vidensniveauet for storskalalagre løftet fra en ide til noget, der er realistisk og teknisk muligt.

Kilde: Andel

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094