23948sdkhjf

Lille lyspunkt i dystert regnskab: Vestas presser megawatt-prisen opad

Vindmølleproducenten Vestas kunne sent søndag aften præsentere et regnskab for første kvartal med en ildrød bundlinje. Underskuddet før skat lød på godt 6,6 milliarder kroner. Underskuddet tilskrives dels krigen i Ukraine og dels udfordringer på leverandør-siden, hvor Vestas lige nu leverer møller, hvor kontrakterne var indgået før massive stigninger i råvare- og komponentpriser.

Netop derfor har Vestas arbejdet ihærdigt på at få salgsprisen på sine møller presset opad, og det ser ud til at lykkes. I hvert fald oplyser Vestas, at man i seneste kvartal har opnået en gennemsnitlig pris per megawatt på alle møller på 1,01 millioner euro (7,5 millioner kroner) og 0,89 millioner euro (6,6 millioner kroner) for onshore-møller. Til sammenligning var den gennemsnitlige pris i første kvartal 2021 på 0,80 millioner euro (6,0 millioner kroner).

Ifølge aktieanalysechef hos Sydbank, Jacob Pedersen, giver det grund til en smule optimisme på Vestas’ vegne.

- Det er klart, at hvis de omkostninger, som Vestas bogfører i øjeblikket, holder sig rimeligt i ro henover de næste kvartaler, og man så pludselig kan få 10-15 procent mere for vindmøllerne, så bliver der pludselig tale om et tigerspring fremad rentabilitetsmæssigt igen. Men det er også fra et underliggende niveau, der er svagere, end jeg havde forventet, siger Jacob Pedersen til Børsen.

I alt havde Vestas en ordreindgang på 2.948 MW i kvartalet, og vindmølleproducenten har dermed en samlet ordrebeholdning på levering af vindmøller på 19,9 milliarder euro (148 milliarder kroner).

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ny tekstrobot skaber debat om risiko ved kunstig intelligens
Fortsat tilbagegang hos lys-firma - men direktøren er godt tilfreds
Dronepionerer nomineret til tech-pris
Danfoss-fond og Linak bag nyt industrielt center på Syddansk Universitet
Facebook sætter vestjyske datacenterplaner på pause - igen
GNs skyhøje gæld kan medføre frasalg eller fusion
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Leder IDAG

Send til en kollega

0.188