23948sdkhjf

Ørsted og ATP vil bygge innovativ energiø sammen med GlobalConnect

Partnerne ønsker, at Nordsøens Energiø skal være et knudepunkt for den fremtidige digitalisering af Nordeuropa.

Ørsted og pensionsselskabet ATP ønsker, at Nordsøens Energiø skal være mere end bare en ø.

Derfor har samarbejdspartnerne, der kæmper om at vinde udbuddet om energiøen, som skal etableres knap 100 kilometer ude i Nordsøen, underskrevet en aftale med fibervirksomheden GlobalConnect.

Visionen er at bygge en innovativ energiø, som kan være et knudepunkt i digitaliseringen af Nordeuropa og tiltrække globale tech-investeringer til Danmark.

- Nordsøens Energiø giver Danmark en unik mulighed for at blive centrum for fremtidens nøgleteknologier og dermed tiltrække betydelige investeringer inden for både vedvarende energi og digitalisering. Vi ser frem til at samarbejde med GlobalConnect om at imødekomme regionens fremtidige behov for nettilslutning, samtidig med at vi udnytter vores unikke modulopbyggede design til potentielt at tiltrække globale teknologiinvesteringer til regionen, herunder Nordsøens Energiø, siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa hos Ørsted.

Dataforbrug ventes at stige markant

GlobalConnect har Nordeuropas mest omfattende højkapacitetsnetværk med mere end 100.000 kilometer fiber på tværs af hele regionen. 

Dataforbruget forventes at stige markant i de kommende år, i takt med at flere enheder kommer på internettet, hvilket vil kræve en kapacitetsudvidelse af det fibernetværk, der transporterer data mellem landene omkring Nordsøen.

- Nordsøens Energiø kommer til at spille en væsentlig rolle i forhold til at fremtidssikre regionen og samtidig styrke Nordens position som et attraktivt knudepunkt for transport af data på verdensplan. Som leverandør af digital infrastruktur over landegrænser er vi meget glade for at dele visionen med Ørsted og ATP om at bygge en smart energiø med et robust og sikkert netværk, der baner vejen for den digitale fremtid med havvind og samtidig er utrolig attraktivt for globale teknologigiganter, siger Martin Lippert, koncernchef i GlobalConnect.

Nordsøens energiø

  • Den kunstige ø i Nordsøen og de omkringliggende havvindmølleparker skal ligge ca. 80 km ud for Thorsminde. 
  • Øen skal huse el-tekniske anlæg til transport af strøm fra møllerne og ind til elnettet, eventuelt en havn og servicefaciliteter for de første 3 GW havvindmølleparker i Nordsøen. 
  • Senere skal øen og vindmølleparker udvides til at kunne rumme 10 GW i takt med, at efterspørgslen på strøm stiger, og øerne forbindes til flere nabolande.
  • Vindmøllerne, der skal levere strøm til øen, bliver forventeligt større, end de er i dag, og kommer længere ud på havet end hidtil. 
  • Det vil ikke være muligt at se møllerne fra land, men flyver man over Nordsøen, vil man kunne se store arealer med vindmøller placeret omkring energiøen.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078