23948sdkhjf

Klumme: LED-belysning kan være med til at løse krisen

Indlægget er skrevet af Michael Kragh, landechef for Signify Danmark.

De europæiske energimarkeder befinder sig i øjeblikket midt i energikrise, der er et resultat af den perfekte storm. Sammenfaldet af flere forskellige faktorer har skabt en energikrise med historisk høje priser på både el og gas i adskillige lande, og den kedelige udvikling viser ingen tegn på opbremsning. Flere eksperter forudser, at vi skal et godt stykke ind i 2023, før en normalisering af markedet vil indfinde sig. Derfor giver det ikke mening at vente på, at stormen driver over. Det har vi ganske enkelt ikke råd til.

Konsekvenserne af energikrisen rammer i særlig grad både erhvervsdrivende og forbrugere. Orienterer man sig mod det danske marked, har de stigende energipriser skåret cirka 400.000 danske boligejeres rådighedsbeløb med op til flere tusinde kroner om måneden. Samtidig kæmper virksomhedsejerne med de stigende udgifter til driften. For ikke at tale om stigende inflation. De problemer kan vi ikke fjerne med et fingerknips. Heldigvis findes der tiltag, som både regeringer, virksomheder og forbrugere implementerer for at afbøde energikrisen både på den korte og lange bane.

Vi har nemlig løsningerne, der kan gøre en forskel. En lavthængende frugt, som jeg undrer mig over, vi ikke hører mere om, er smart belysning. Det er et område, der ofte glemmes i de grønne indsatser, men som har et enormt potentiale.

Lys udgør 12 procent af den strøm, vi bruger hvert år på verdensplan, og med smart LED-belysning kan vi opnå øjeblikkelige energibesparelser på lys med op til 80 procent. Det gælder alt fra smart belysning på offentlige gader og i industri- og kontorbygninger til private hjem. Avanceret teknologi, men nem og hurtig implementering. På den korte bane kan smart LED-belysning spare energi, sænke omkostningerne og reducere emissioner for både forbrugere og virksomheder - på den lange bane er potentialet en reducering af det globale CO2-fodaftryk med mere end 553 millioner tons om året. Det er samtidig en mulighed for at frigøre plads i elnettet til andre ting i en tid, hvor vi ser en hastig elektrificering på tværs af sektorer. Og selvom strømmen er grøn langt hen af vejen, producerer vi ikke nok i landene til kun at køre på grøn strøm alene.

Smart belysning er og bliver en vigtig komponent i fremtidens grønne byer, men midt i en historisk energikrise er det svært at forstå, hvorfor der ikke allerede nu i større grad bliver kigget den vej. Den grønneste - og billigste - energi er den, man ikke bruger, så spørgsmålet er, hvad vi venter på?

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094